Naslovnica Novo Rusija u pokušaju kontrole širenja informacija o ratu cenzuriše Twitter i Facebook

Rusija u pokušaju kontrole širenja informacija o ratu cenzuriše Twitter i Facebook

Twitter i Facebook
Twitter i Facebook

Rusija je blokirala Twitter i zaprijetila da će isto učiniti sa Facebookom nakon sukoba oko “cenzure”, prenosi BBC. Ruski regulator za komunikacije optužio je Facebook za kršenje “prava i sloboda ruskih građana”.

Facebook je rekao da je odbio zaustaviti provjeru činjenica i označavanje sadržaja državnih novinskih organizacija, a promatrači internetske veze u NetBlocksu kažu da postoji potpuna ili skoro potpuna restrikcija na Twitteru u Rusiji.

Ove odluke prate ruski napad na Ukrajinu uz brojne video snimke i slike invazije koje postaju viralne na društvenim mrežama.

NetBlocks kaže da izgleda da Facebook i Instagram rade normalno, ali da su zabilježeni prekidi u radu Twittera od subote ujutro. Izvještaji korisnika to također potvrđuju.

Izbjegavanje restrikcija u Rusiji trenutno je moguće korištenjem VPN usluga, koje mogu zaobići ograničenja koja je nametnula vlada.

Direktor NetBlocksa Alp Toker rekao je za BBC: “Rusko ograničenje Twittera značajno će ograničiti slobodan protok informacija u vrijeme krize kada javnost najviše treba da bude informisana.”

Nejasno je šta bi ograničenja Facebooka mogla značiti ako se implementiraju ili da li će druge platforme u vlasništvu Mete – poput WhatsAppa, Facebook Messengera i Instagrama – biti pogođene.

Ruski regulator zatražio je od Facebooka da ukine ograničenja koja je u četvrtak postavio državnoj novinskoj agenciji RIA, državnom TV kanalu Zvezda i provladinim novinskim portalima Lenta.Ru i Gazeta.Ru.

Rečeno je da je Meta “ignorisala” ove zahtjeve. Nick Clegg, potpredsjednik za globalna pitanja u kompaniji Meta, rekao je da su ruske vlasti “naložile da zaustave nezavisnu provjeru činjenica i etiketiranje” sadržaja medija, ali su odbili.

Također, jasno je stavio do znanja da želi da Rusi nastave koristiti Metine platforme.

Mnogi državni mediji u Rusiji dali su uglavnom pozitivnu sliku ruskog vojnog napretka u Ukrajini, a iz kompanije Meta u četvrtak su saopćili da su uspostavili “centar za specijalne operacije” za praćenje sadržaja o sukobu u Ukrajini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime