Naslovnica Novo Rusija upozorila SAD da će napasti položaje na jugoistoku Sirije

Rusija upozorila SAD da će napasti položaje na jugoistoku Sirije

Rusija upozorila SAD da će napasti položaje na jugoistoku Sirije
Rusija upozorila SAD da će napasti položaje na jugoistoku Sirije

Rusija je upozorila američku vojsku ranije ove sedmice da će izvesti zračne napade na lokalne borce na jugoistoku Sirije, a koji su saveznici SAD-a.

Američke snage nisu morale da se kreću jer su bile dovoljno udaljene, ali lokalni borci jesu, rekli su zvaničnici za CNN. To je navelo SAD da hitno upozore borce da pomjere svoje položaje i osiguraju da nema američkih snaga u blizini.

Čini se da su ruski zračni napadi vrlo proračunati i da dolaze u momentu kada su tenzije između Washingtona i Moskve visoke zbog rata u Ukrajini.

Prvobitna američka procjena je da je ruskim snagama vjerovatno naređeno da obavijeste SAD prije vremena i izvedu zračne napade znajući da neće pogoditi američke trupe i da će Amerikanci upozoriti svoje saveznike, rekli su zvaničnici. Ali Rusi su vjerovatno ipak postigli svoj cilj, a to je da pošalju poruku SAD-u da mogu napasti bez brige o odmazdi, rekao je jedan zvaničnik.

Rusko obavještenje je stiglo preko dugogodišnje bilateralne linije za dekonflikt koja djeluje nekoliko godina, gdje svaka strana obavještava drugu o vojnim operacijama i pokretima koji rizikuju pogrešnu procjenu ako svaka strana nije svjesna aktivnosti druge.

Ovakva vrsta ruske provokacije je rijetka, ali ne i bez presedana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime