Naslovnica Novo Ukrajinska agencija: Rusi su uništili i opljačkali černobilski laboratorij

Ukrajinska agencija: Rusi su uništili i opljačkali černobilski laboratorij

0
Ukrajinska agencija: Rusi su uništili i opljačkali černobilski laboratorij
Ukrajinska agencija: Rusi su uništili i opljačkali černobilski laboratorij

Ruske trupe koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilu navodno su “opljačkale i uništile” laboratorij na tom mjestu.

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja priopćila je da su Rusi oštetili njihov Centralni analitički laboratorij koji je obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.

Državna agencija objavila je na Facebooku da je laboratorij imao “visoko aktivne uzorke i uzorke radionuklida, koji su danas u rukama neprijatelja”.

Laboratorij, čije je postavljanje koštalo oko šest milijuna eura, također je sadržavao “vrijednu analitičku opremu” koja nije bila dostupna drugdje u Evropi, objavila je agencija.

Černobil je mjesto najgore nuklearne nesreće na svijetu 1986. Elektrana nije funkcionalna, ali još uvijek zahtijeva stalno upravljanje. Rusi su je zauzeli u prvih nekoliko dana rata prošlog mjeseca i sedmicama su tamo držali radnike prije nego što su neki pušteni.Bivša nuklearna lokacija i dalje izaziva veliku zabrinutost, a ranije ove sedmice ukrajinski parlament izvijestio je da su u blizini elektrane izbili šumski požari, koji su snimljeni na satelitskim snimkama.

Prethodni članakAshleigh Barty iznenada u 25. godini objavila kraj karijere
Naredni članakRusi bacili dvije “super moćne” bombe na Mariupolj

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime