Naslovnica Vijesti Svijet Ruska vojska dobija najsavremenije tenkove “armata” sa najnovijom tehnologijom

Ruska vojska dobija najsavremenije tenkove “armata” sa najnovijom tehnologijom

ruska vojska

Zamjenik ministra odbrane Aleksej krivoručko dodao je će u istom roku vojsci na korišćenje biti predato 65 serijski proizvedenih tenkova T-90M.

Osim toga, rekao je da će 18 borbenih srednjih i teških dronova i brigada Iskander-M taktičkih raketnih sistema biti isporučeni “prije roka“, prenosi Difens post.

Ruska vojska dobila 200 oružanih sistema

U međuvremenu, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio je ove nedjelje da je ruska vojska dobila “oko 200 važnih oružanih sistema“ u prvoj polovini godine. Među njima su “višenamjenska borbena letjelica Mi-8MTPR-1 i helikopteri Ka-52, 12 radara, mobilni obalski raketni sistem Bastion i devet pomorskih plovila, uključujući i Projekat 885M, raketnu podmornicu Kazanj na nuklearni pogon i Projekat 21631, korvetu Grajvoron.

Robotizovani tenk

T-14 je najnovija verzija serije Armata i trenutno se sprovode ispitivanja na terenu. Iako je to vozilo sa ljudskom posadom, većina njegovih funkcija je “robotizovana“, rekao je šef ruskog državnog preduzeća Rostek za Tas lane.

“Posada Armate ne mora precizno da nišani, već samo ugrubo – elektronika će uraditi ostalo – precizno će odrediti rastojanje do mete i naciljati je“, objasnio je šef Rosteka Sergej Čemezov.

“Zapravo, tenk koristi elemente vještačke inteligencije kako bi pomogao posadi da dejstvuje po meti“, dodaje on.

Dodatna bezbjednost posade

Punjenje, nišanjenje i opaljivanje se od početka do kraja obavlja pomoću vještačke inteligencije, što posadi ostavlja samo da donese odluku da se puca, kazao je Čemezov u aprilu.

Vozilo teško 48 tona diči se kupolom bez posade koja posjeduje glatku cev topa 2A82-1M kalibra 125 milimetara, sosobnu za samostalno punjenje.

Kupola bez posade omogućava vojnicima da sjede u oklopljenoj kapsuli unutar tenka umesto kraj topa, kao kod tradicionalnih tenkova. Takav položaj posadi pruža daleko više bezbjednosti od neprijateljske vatre.

Tenk je takođe opremljen “nuklearnom, biološkom i hemijskom zaštitom, automatskim sistemom za gašenje požara i lanserom dimnih granata. Novi “Afganit“ sistem aktivne zaštite štiti vozilo od vođenih antitenkovskih projektila i raketa.

Verzija bez ljudske posade

Proizvođač Uralvagonzavod (deo Rosteka) takođe razvija bespilotnu verziju tog tenka u ograničenom broju primjeraka, koji će se koristiti za testiranje “tehnologije bez ljudske posade za druge kopnene robote“, dodao je Čemezov.

T-14 se bazira na modularnoj Armata platformi, koja takođe služi kao osnova za oklopne i borbene transportere pješadije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime