Naslovnica Novo Starlink bi u Ukrajini mogao biti meta ruskih napada

Starlink bi u Ukrajini mogao biti meta ruskih napada

Starlink bi u Ukrajini mogao biti meta ruskih napada
Starlink bi u Ukrajini mogao biti meta ruskih napada

Elon Musk na Twitteru upozorio je da bi njegov satelitski servis mogao biti na meti Rusije jer je jedini neruski komunikacijski sistem koji još uvijek radi u nekim dijelovima Ukrajine.

Šef SpaceX-a upozorio je da postoje velike šanse da bi njegov satelitski širokopojasni servis Starlink mogao biti “ciljan” u Ukrajini, koja je pogođena ruskom invazijom.

“Važno upozorenje: Starlink je jedini neruski komunikacijski sistem koji još uvijek radi u nekim dijelovima Ukrajine, tako da je vjerovatnoća da će biti velika meta. Koristite oprezno”, napisao je Musk.

Musk je prethodno najavio da će Starlinkov internet biti nadograđen kako bi bio korisniji građanima Ukrajine.

Kompanija objavljuje ažuriranje softvera tako da njeni prijemnici zahtijevaju manje energije, što im omogućava da se napajaju iz upaljača za cigarete u automobilu. Antene bi također trebalo da budu u stanju da rade iz vozila u pokretu, rekao je on.

Musk je objavio ažuriranja na Twitteru, kao odgovor na zahtjeve Mihaila Fedorova, zamjenika ukrajinskog premijera. Njih dvojica su bili u kontaktu zbog raznih pitanja jer SpaceX namjerava da koristi svoje Starlink sisteme kako bi ukrajinski internet održao funkcionalnim.

Fedorov je prvenstveno preko Twittera tražio od njega da preko Starlinka omogući internet u Ukrajini jer bi optički kablovi koji inače internet čine dostupnim u ovoj zemlji mogli biti meta ruskih napada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime