Naslovnica Novo Ruska vojska otela gradonačelnika Hersona

Ruska vojska otela gradonačelnika Hersona

Ruska vojska otela gradonačelnika Hersona
Ruska vojska otela gradonačelnika Hersona

Dužnosnici koje je postavila Rusija u ukrajinskoj regiji Herson rekli su da su njihove sigurnosne snage u utorak uhapsile gradonačelnika Hersona Ihora Kolikhajeva nakon što je odbio slijediti naredbe Moskve, dok je lokalni dužnosnik Hersona rekao da je gradonačelnik otet.

“Mogu potvrditi da je Kolikhajev pritvoren u uredu zapovjednika vojne policije”, rekla je Ekaterina Gubareva, zamjenica šefa regije Herson koju je imenovala Moskva.

Halina Liashevska, savjetnica Kolikhajeva, rekla je da je gradonačelnik otet nakon što je odbio sarađivati ​​s ruskim okupatorima Ukrajine.

“Jutros je gradonačelnika Hersona Ihor Kolikhajev došao u jedan od komunalnih objekata u kojem su radili preostali zaposlenici gradskog vijeća”, rekla je Liashevska na svojoj Facebook stranici.

“Čim je izašao iz auta, odmah su ga zadržali naoružani nacionalni gardisti i, najvjerojatnije, FSB”, rekla je, misleći na ruske Federalne sigurnosne službe, prenosi Reuters.

Drugi zamjenik koji je Moskva postavila u regiji, Kirill Stremousov, rekao je ranije u ponedjeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolikhajev nanio “mnogo štete ruskom procesu denacifikacije” u Ukrajini.

“Konačno je neutraliziran”, rekao je Stremousov.

Slučaj Kolikhajev prati prethodne otmice ukrajinskih dužnosnika na teritoriju pod kontrolom Moskve, uključujući Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, koji je rekao da se suočio sa satima “teških” ispitivanja kada je otet u martu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime