Naslovnica Novo Ruski brodovi kroz Crno more i dalje nastavljaju da prevoze žitarice uprkos...

Ruski brodovi kroz Crno more i dalje nastavljaju da prevoze žitarice uprkos najavljenoj blokadi

Ruski brodovi kroz Crno more i dalje nastavljaju da prevoze žitarice uprkos najavljenoj blokadi
Ruski brodovi kroz Crno more i dalje nastavljaju da prevoze žitarice uprkos najavljenoj blokadi

Kao odgovor na sankcije Zapada zbog svoje invazije na Ukrajinu, Rusija je stopirala stotine brodova koji uglavnom prevoze ukrajinske žitarice u Crnom i Azovskom moru. Uprkos tome, primjećen je gotovo isti broj bodova kao i prije sankcija.

Blokada Rusije rizikuje da izazove globalnu prehrambenu krizu, budući da je Ukrajina jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, koji izvozi više od 25 miliona tona.

Analitičari kažu da ovo dokazuje da Rusija koristi hranu kao ratno oružje. Međutim, Evropska unija se nada da će pobjediti ovaj problem stvaranjem kopnenog koridora do poljskih luka na Baltiku, što bi omogućilo da vitalni ukrajinski izvoz hrane stigne do ostatka svijeta.

Broj brodova na ruti je, međutim, 40.000 – skoro isti kao i prije početka rata, tvrde stručnjaci.

Prema Vasilu Bodnaru, ukrajinskom ambasadoru u Turskoj, problem je u tome što Rusija koristi blokadu koju je nametnula da “ukrade ukrajinsko žito i pošalje ga u inostranstvo sa Krima, uključujući Tursku”.

“Samo u maju smo izbrojali najmanje deset prolaza, uključujući dva povratna putovanja sa tri broda pod ruskom zastavom”, rekao je Bodnar.

Prema članku u The Hillu Garretta I. Campbella, penzionisanog kapetana američke mornarice, i Anne Borshchevskaya, višeg saradnika na Washington Institutu za bliskoistočnu politiku, jedno rješenje za ovu blokadu moglo bi biti da se međunarodna trgovačka plovila stave pod zastavu, što znači da ovi brodovi na sebi imaju zastave zemalja sa kojima Rusija ima dobre veze i da na taj način ponovo počnu međunarodni izvoz.

Iako je Turska osudila rusku ofanzivu u Ukrajini, ona se pozicionirala kao neutralni posrednik i odbila da se pridruži Zapadu u implementaciji sankcija Moskvi.

Turska je ključni regionalni igrač zahvaljujući Montreux konvenciji o moreuzima iz 1936. godine. Ovaj međunarodni sporazum mogao bi odigrati odlučujuću ulogu u sukobu u Ukrajini, jer Turskoj omogućava da odluči da li i koji civilni brodovi i vojni ratni brodovi mogu proći kroz moreuz Dardanele i Bosfor, koji čine pomorsku vezu između Crnog mora i Mediterana.

Nakon što je Ukrajina zatražila od nje da interveniše u nastojanju da održi regionalni mir, Ankara je pristala zatvoriti moreuz za ruske ratne brodove krajem februara.

Ruski brodovi ušli su u Crno more početkom februara, a Turska je rekla da neće spriječiti ruske ratne brodove da uđu u Crno more ako Rusija tvrdi da se vraćaju kući. Diplomatski izvor u Ankari dodao je da Turska nema zakonsko pravo da presreće komercijalne brodove ili ih pretresa.

“Ne pratimo brodove na izlasku iz moreuza. Pratimo ih 10 kilometara prije ulaska i 10 kilometara nakon što odu”, piše France24.

Evropska unija je uvela embargo na ruski uvoz, ali se mogu vidjeti tankeri pod grčkim i malteškim zastavama kako plove Bosforom do Crnog mora i idu prema ruskim lukama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime