Naslovnica Novo Ruski vojnik izjasnio se krivim na prvom suđenju za ratne zločine u...

Ruski vojnik izjasnio se krivim na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini

Ruski vojnik izjasnio se krivim na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini
Ruski vojnik izjasnio se krivim na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini

Ruski vojnik koji ima samo 21 godinu danas se na prvom suđenju za ratne zločine počinjene na teritoriji Ukrajine, izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Shishimarin priznao je da je pucao na 62-godišnjaka samo nekoliko dana nakon što je počela invazija. Za ovaj zločin mogao bi biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Zatvorenika su u malu sudnicu u Kijevu doveli u lisicama, a bio je okružen naoružanim čuvarima. Izgledao je nervozan i držao je pognutu glavu.

Udovica ubijenoga sjedila je i plakala samo nekoliko metara dalje od njega.

Na pitanje sudije da li prihvata krivicu, ruski vojnik odgovorio je da prihvata. Sudija je ponovno pitao da li prihvata potpunu krivicu za ono što je uradio na što je odgovor također bio potvrdan.

Tužitelj je naveo kako je Shishimarin zapovijedao tenkovskom jedinicom, a kada su se njeni pripadnici našli pod napadom ukrajinske vojske, tokom pokušaja bijega sreli su 62-godišnjaka na biciklu.

Shishmarinu je bilo naređeno da ubije civila i on je to napravio upotrebom puške kalašnjikov.

Iz Kremlja su ranije kazali kako nisu informirani u vezi ovoga slučaja.Ured glavne ukrajinske tužiteljice do sada je pronašao dokaze za više od 10.000 slučajeva ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Moskva negira da njeni vojnici napadaju civile, a istražitelji Međunarodnog krivičnog suda u Ukrajini prikupljaju dokaze o počinjenim ratnim zločinima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime