Naslovnica Novo SAD će ublažiti sankcije Kubi, uklanjaju se brojne restrikcije

SAD će ublažiti sankcije Kubi, uklanjaju se brojne restrikcije

SAD će ublažiti sankcije Kubi, uklanjaju se brojne restrikcije
SAD će ublažiti sankcije Kubi, uklanjaju se brojne restrikcije

Američki dužnosnici najavili su planove za ublažavanje oštrih sankcija koje je Kubi uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Prema novim mjerama koje je odobrila administracija Joea Bidena, ograničenja na doznake porodicama i putovanja na otok bit će ublažena. Ubrzat će se i obrada američkih viza za Kubance.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će taj potez omogućiti kubanskim građanima da žive bez “državnog ugnjetavanja”.

Popuštanjem sankcija bit će uklonjena gornja granica na porodične doznake – sredstva koje migranti u SAD-u šalju članovima porodice na Kubi. Prije su migranti bili spriječeni slati više od 1.000 dolara svaka tri mjeseca.

Novim planovima bit će dopuštene i donacije osobama koje nisu članovi porodice.

No američki dužnosnici naglasili su da će nastojati osigurati da takva plaćanja ne stignu do “onih koji krše ljudska prava” korištenjem civilnih “elektronskih procesora plaćanja”.

Također su rekli da nijedan subjekt neće biti uklonjen s Cuba Restricted List, registra firmi povezanih s komunističkom vladom u Havani s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

Dužnosnik Bidenove administracije rekao je za CBS News da će Havani biti dostupno više čarter i komercijalnih letova, da će se američke konzularne službe na otoku proširiti i programi spajanja porodica ponovno pokrenuti.

Nakon ublažavanja napetosti pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom, Trump je najavio niz sankcija kubanskoj vladi 2017. Njegova administracija smanjila je obradu viza, ograničila doznake i povećala prepreke za američke građane koji žele putovati na Kubu iz bilo kojeg razloga osim porodičnih posjeta.

U to je vrijeme Trump je naveo zabrinutost za ljudska prava kao razlog za poništavanje sporazuma koje je sklopila Obamina administracija i osudio svog prethodnika zbog dogovora s “brutalnom” vladom zemlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime