Naslovnica Novo SAD nastoji drastično smanjiti sadržaj nikotina u cigaretama

SAD nastoji drastično smanjiti sadržaj nikotina u cigaretama

SAD nastoji drastično smanjiti sadržaj nikotina u cigaretama
SAD nastoji drastično smanjiti sadržaj nikotina u cigaretama

Administracija predsjednika Joea Bidena objavila je da će razviti novu politiku koja zahtijeva od proizvođača cigareta da smanje nikotin na nivoe koji ne izazivaju ovisnost. Analitičari smatraju da je to potez koji bi mogao zadati snažan udarac duhanskoj industriji.

Ako bude uspješan u svojim ciljevima, novi američki standard mogao bi spasiti milione života do kraja stoljeća i oblikovati budućnost u kojoj cigarete više nisu odgovorne za ovisnost i bolesti.

Inicijativa zahtijeva od Uprave za hranu i lijekove (FDA) da razvije, a zatim i objavi pravilo, koje će vjerovatno pokušati osporiti duhanska industrija.

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost. Učiniti da cigarete i drugi zapaljeni duhanski proizvodi minimalno izazivaju ovisnost ili ne izazivaju ovisnost, pomoglo bi u spašavanju života”, rekao je povjerenik FDA Robert Califf.

Očekuje se da će proces potrajati nekoliko godina i mogao bi biti odgođen ili poremećen sudskim sporovima ili čak poništen od buduće američke administracije koja može biti naklonjena duhanskom lobiju.

Nikotin je hemikalija za “dobar osjećaj” koja privlači ljude da konzumiraju cigarete, duhan za žvakanje i druge duhanske proizvode.

“Ovisnost o nikotinu u duhanskim proizvodima glavni je pokretač kontinuirane upotrebe ovih proizvoda”, dodaje FDA u svom saopštenju, prenosi AFP.

Hiljade drugih hemikalija sadržanih u cigaretama i njihovom dimu odgovorne su za bolesti kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, bolesti pluća, dijabetes i još mnogo toga.

Iako je pušenje manje rasprostranjeno u Sjedinjenim Američkim Državama nego u Evropi i godinama je u opadanju, ono je i dalje odgovorno za skoro pola miliona smrtnih slučajeva godišnje u zemlji. Prema podacima FDA, oko 12,5% svih odraslih u SAD-u su pušači cigareta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime