Naslovnica Novo Salah objavom o kraljici Elizabeti izazvao bijes i žestoke reakcije fanova

Salah objavom o kraljici Elizabeti izazvao bijes i žestoke reakcije fanova

Salah objavom o kraljici Elizabeti izazvao bijes i žestoke reakcije fanova
Salah objavom o kraljici Elizabeti izazvao bijes i žestoke reakcije fanova

Egipatski reprezentativac i napadač Liverpoola Mohamed Salah jedan je od mnogih poznatih sportista koji su odali počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti II, ali poruka na Instagramu izazvala je mnoštvo negodovanja u njegovoj domovini.

Egipćani su Elizabeti II zamjerali agresiju i okupaciju od Velike Britanije, Francuske i Izraela 1956. zbog kontrole Sueskog kanala.

Sueski kanal je sagrađen je 1859. godine, a 1882. dionice Sueskog kanala kupili su Britanci. Tek 1922. vratio se u posjed Egiptu, koji je stekao nezavisnost nakon pada Osmanskog Carstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mohamed Salah (@mosalah)


Ipak, britanska kontrola zadržala se i u narednim desetljećima, nakon čega je Sueski kanal nacionalizovan 1956. i zbog čega je izbio rat u kojem su Egipćani izašli kao pobjednici.

“Građani Velike Britanije i cijelog svijeta odaju počast i posljednji se put opraštaju od njezinog veličanstva kraljice Elizabete II., obilježavajući njezinu ostavštinu i odanu službu. Moje su misli s kraljevskom porodicom na ovaj historijski i emotivni dan”, napisao je između ostalog Salah, a brojni egipatski fanovi negativno su reagovali na njegov post kojim se definitivno nije proslavio u svojoj zemlji.”Šta je tebi?”, “Pročitaj šta je učinila Arapima i njenu priču prije nego što ovako nešto objaviš”, “Pitaj djeda šta je radila, pa onda objavi ovu fotografiju”, “Slušaj, Mo, podržavam te od 2014. i nastavit ću te podržavati jer ti utjelovljuješ san koji je nekada bio moj i san mnogih od nas Egipćana. I znam da vam je rečeno da to napravite, da objavite, ali ne možemo opravdati činjenicu da je ona bila ta koja je pokrenula trostruku agresiju 1956. godine”, neki su od komentara na Instagramu ispod Salahove objave.

Salah ove sezone baš kao i Liverpool igra ispod očekivanja i postigao je samo četiri gola u devet utakmica u svim takmičenjima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime