Naslovnica Novo Šef diplomatije Tajvana: Kina je u strahu da Rusija u Ukrajini ne...

Šef diplomatije Tajvana: Kina je u strahu da Rusija u Ukrajini ne pretrpi neuspjeh

Šef diplomatije Tajvana: Kina je u strahu da Rusija u Ukrajini ne pretrpi neuspjeh
Šef diplomatije Tajvana: Kina je u strahu da Rusija u Ukrajini ne pretrpi neuspjeh

Kina strahuje da bi rat između Rusije i Ukrajine mogao dovesti do ruskog kolapsa, scenarija koji bi ostavio Peking izolovanim u suočavanju sa Zapadom, rekao je Joseph Wu ministar vanjskih poslova Tajvana.

Wu vjeruje da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na kinesko rukovodstvo da se distancira od akcija Kremlja. Međutim, razmišljanja Pekinga o vlastitoj sudbini i legitimitetu znače da do sada nije djelovao, odluka za koju Wu smatra da će dodatno narušiti ionako teške odnose SAD-a i Kine.

Mjesec dana nakon ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, Kina nastavlja da nudi Moskvi političko pokriće za svoje akcije, uključujući i na najvišim nivoima međunarodnih institucija. Dok Washington do sada nije vidio nikakve znakove materijalne podrške Pekinga Putinovom ratu, SAD i sam predsjednik Joe Biden, nisu uspješno preorijentisali proruski stav kineske vlade. Takav pristup je proizvod kineskog antiameričkog raspoloženja i izraz otpora protiv međunarodnog sistema koji predvode SAD.

“SAD vjeruju da, kako bi zaustavila dalju invaziju Rusije na Ukrajinu, Kina treba da stane uz druge demokratske zemlje i povuče liniju između sebe i Rusije. Ovo stavlja Kinu pod veliki pritisak”, rekao je Wu.

“Ovaj pritisak pojačavaju zamjenik državnog sekretara, državni sekretar, savjetnik za nacionalnu sigurnost, a sada i sam predsjednik. On vrši direktan pritisak na kineskog lidera”, dodao je.

Wu smatra da su zahtjevi SAD-a jasni i da Washington želi da Kina odigra pozitivnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije ili da osudi rusko neselektivno ubijanje nedužnih ljudi, što je Peking dobio.

Dana 4. februara, nakon sastanka predsjednika Putina i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga u kineskoj prijestolnici, dvije zemlje su izdale neviđenu zajedničku izjavu od 5.000 riječi u kojoj se Peking formalno pridružio Moskvi protiv Zapada i NATO-a, učvršćujući kinesko-rusko strateško partnerstvo. Prema Wuu, glavna briga Kine je da osigura da Rusija ne propadne u Ukrajini.

“Možemo razmišljati o tome na ovaj način: ako Kina vidi da se Rusija urušava, da li je to dobro ili loše za njih? Vjerujem da bi kineskoj vladi i mnogim Kinezima to moglo biti teško. Ako Rusija propadne, Kina bi bila sama u suočavanju se sa zapadnim nadzorom svog ekspanzionizma”, rekao je on.

“Čak i ako kineska vlada ne odobrava postupke Rusije, teško im je izvršiti bilo kakav pritisak na Rusiju. Oni se boje da će Rusija propasti”, dodao je Wu.

U isto vrijeme, smatra Wu, Kina razumije da bi previše blisko vezivanje za Rusiju moglo rezultirati neželjenim efektima za njenu ekonomiju.

“Dakle, oni se suočavaju s teškom situacijom”, dodao je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime