Naslovnica Novo Sjeverna Koreja proslavlja 10 godina vladavine Kim Jong un-a

Sjeverna Koreja proslavlja 10 godina vladavine Kim Jong un-a

Sjeverna Koreja svečanostima i izložbama proslavlja 10 godina vladavine Kim Jong un-a
Sjeverna Koreja svečanostima i izložbama proslavlja 10 godina vladavine Kim Jong un-a

Iz Radničke partije Sjeverne Koreje koja apsolutno vlada tom zemljom, pohvalili su vodstvo Kim Jong un-a u razvoju društva te posebno nuklearnog oružja u saopćenju objavljenom danas kada se obilježava deset godina od njegovog dolaska na vlast.

Kim Jong un preuzeo je vlast imenovanjem za vrhovnog komandanta vojske Sjeverne Koreje nakon što je njegov otac Kim Džong Il umro u decembru 2011. godine.

Danas se navršava deset godina od kako je Jong un izabran na čelo vladajuće stranke i države. Porodica Kim neprikosnoveno jednopartijski vlada državom u kojoj su suspendovana ljudska prava i javna politika slijepo prati život vođe iako su milioni na ivici gladi.

Kim Jong un-ove prijetnje

Kim Jong un pokušavao je suprotstaviti se SAD-u stavljajući veći fokus na razvoj nuklearnih programa i programe razvoja raketa nego što je to radio njegov otac, koji je u vanjskoj politici više koristio diplomatiju nego prijetnje.

Za danas je u državi najavljena izložba povodom decenijske vladavine Jong un-ovog dolaska na vlast.Odmah nakon što je Kim Jong un postao prvi sekretar stranke, izmijenio je ustav kako bi tekst eksplicitno opisivao Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu.

Sjevernu Koreju je Heritage Foundation proglasio 2018. godine najmanje ekonomski slobodnom državom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime