Naslovnica Novo Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana
Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Sjeverna Koreja je lansirala novu balističku raketu koja je prema tvrdanjama vlasti Japana preletika preko otoka Hokkaido. Stanovnicima dvije japanske regije je odmah naložena evakuacija i odlazak u skloništa.

Ovo je prvi ovakav incident od 2017. godine, iako je UN strogo zabranio Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja.

“Pronađite sklonište u zgradi ili pod zemljom. Ne približavajte se ničemu sumnjivom na cesti. Ako pronađete sumnjive predmete – odmah kontaktirajte policiju ili vatrogasce”, navedeno je u upozorenju japanske vlade stanovnicima nakon što je sjevernokorejska raketa preletila njihov teritorij.

Lansiranje rakete je potvrdila južnokorejska vojska, koja proteklih dana provodi vježbe s američkom vojskom.

Zvaničnici su saopćili da je projektil pao u Tihi okean oko 3.000 kilometara od Japana.

Japanski premijer Fumio Kishida oštro je osudio ove akcije Sjeverne Koreje, opisujući lansiranje kao “nasilno ponašanje”, a japanska vlada je sazvala sastanak svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Čini se da je lansiranje namjerna eskalacija osmišljena kako bi privukla pažnju Japana i SAD-a, koji su uglavnom ignorirali sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

U potpunosti je protivno međunarodnim normama letjeti projektilima prema ili iznad drugih zemalja bez ikakvog prethodnog upozorenja ili konsultacija, piše BBC.

Većina zemalja izbjegava to učiniti u potpunosti jer se lako može zamijeniti za napad, a iako nije tako velik kao nuklearni test, koji bi mogao biti sljedeći, ipak je izuzetno provokativan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime