Naslovnica Vijesti Skandal u UN-u: Ruski ambasador izjurio sa sjednice

Skandal u UN-u: Ruski ambasador izjurio sa sjednice

Skandal u UN-u: Ruski ambasador izjurio sa sjednice
Skandal u UN-u: Ruski ambasador izjurio sa sjednice

Ruski ambasador u UN-u Vassilij Nebenzja izjurio je iz UN-a tokom sastanka današnjeg Vijeća sigurnosti dok se predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel obraćao optuživši Moskvu da svojom invazijom na Ukrajinu podstiče globalnu krizu s hranom.

Michel je također optužio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, posebno citirajući izvještaje o seksualnom nasilju opisujući ga kao “taktiku mučenja, terora i represije”.

Tokom svoje izjave ranije na sastanku, Nebenzja je “kategorički odbacio” sve optužbe za seksualno nasilje od strane ruskih vojnika, osuđujući ono što je rekao da je “laž”.

Dok je napuštao prostoriju Vijeća sigurnosti tokom Michelove izjave, vidno iziritirani Nebenzia rekao je Reutersu: “Nisam mogao ostati” zbog “laži koje je Charles Michel došao ovdje da ih distribuira”.

Obraćajući se direktno Nebenzji dok je izlazio, Michel je rekao: “Možete napustiti sobu, možda je lakše ne slušati istinu.”

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je globalnu prehrambenu krizu sa porastom cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva. Rusija i Ukrajina daju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija također izvoznik đubriva, a Ukrajina je izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

“Gospodine ambasadore Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao stealth raketu protiv zemalja u razvoju”, rekao je Michel u Vijeću sigurnosti. “Rusija je isključivo odgovorna za ovu prehrambenu krizu.”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pokušava posredovati u onome što on naziva “paket dogovora” za nastavak izvoza ukrajinske hrane i ruske hrane i đubriva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi posjetiti Tursku u srijedu kako bi razgovarao o otključavanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime