Naslovnica Vijesti Svijet U Rusiji napravljena snajperska puška s najvećim dometom na svijetu

U Rusiji napravljena snajperska puška s najvećim dometom na svijetu

puška s najvećim dometom
Ovo će oružje pogađati ciljeve s udaljenosti od 7 kilometara i potpuno će promijeniti odnos snaga na svjetskom tržištu snajperskih pušaka.

Kompanija Lobaev Arms priopćila je krajem augusta 2021. godine da je završila s radom na prvoj verziji snajperske puške DXL-5, najduže puške na svijetu koja će pogađati ciljeve s udaljenosti od sedam kilometara.

Ovo je i ujedno snajperska puška s najvećim dometom na svijetu.

Kompanija će u studenom 2021. godine poslati oružje na testiranje, a zatim će u februaru 2022. godine isporučiti prvu isporuku ovih pušaka neimenovanom stranom naoručitelju.  Ruska vojska još uvijek nije naručila ovo oružje niti je pokazala zanimanje za njega.

Ruska vojska već ima snajperske puške SVD i KORD iz sovjetskog razdoblja i nove im nisu potrebne. Mi imamo ugovor sa strancima na temelju kojega smo napravili DXL-5 kalibra .50 BMG i investicije u pravljenje streljiva nove generacije koje će moći znatno uvećati mogućnosti snajperista”, kaže Vlad Lobajev, vodeći inženjer i vlasnik korporacije Lobaev Arms.

Izraženo u brojkama, ovo će novo streljivo omogućiti korisniku koji obično gađa ciljeve udaljene od 1 do 2 kilometra da odmah pogađa ciljeve udaljene 3 km. Korisnik koji radi s udaljenosti od 2,5 km moći će stabilno pogađati ciljeve udaljene 4 km.

Istovremeno će biti napravljena i sportska verzija vojne snajperske puške DXL-5 sa streljivom nove generacije (na kojem se radi) i ona će pogađati mete s udaljenosti od 7 kilometara.

“Napravili smo četiri tipa streljiva različitog kalibra. Svaki ćemo testirati u studenom (2021.) na platformi DXL-5, a onda ćemo izabrati dva najpogodnija za preciznu i ubojitu paljbu na tako velikim udaljenostima”, istaknuo je Lobajev.

Zašto je potrebna takva puška?

Smatra se da su u ovom trenutku snajperske puške kalibra .50 BMG najmoćnije puške na tržištu. Najpoznatije su one koje pravi kompanija Barrett Firearms Manufacturing.

Njihovo streljivo spada među najmoćnija na tržištu, što vojnicima NATO-a omogućava da onesposobljavaju oklopnu tehniku na udaljenosti od 2-3 kilometra. Glavni je nedostatak tog oružja preciznost, jer ono na toj udaljenosti pravi vrijednosti od 1,5 do 2 MOA. U praksi te brojke znače da odstupanje pogodaka može biti za pola metra veće nego što se očekuje. To je glavni razlog zbog kojega je metak .50 BMG dobar protiv oklopne tehnike i loš protiv kamufliranih snajperista.

“U svim modernim snajperskim puškama, streljivu i platformama dostignute su fizičke granice i svaki rekord u dometu postaje pitanje slučaja. Vojsci je potrebno stabilno oružje za snajperiste koje im omogućava da što efikasnije izvode operacije u ratovanju 21. stoljeća. Jednostavnije rečeno, cilj je da budete što dalje od neprijateljskih snajperista i da ih likvidirate s velike udaljenosti, a da istovremeno ostanete neprimijećeni”, kaže Ivan Aleksejev, bivši snajperist ruskog specnaza.

Prva kompanija koja na tržištu predstavi pušku tako velikog dometa sa streljivom nove generacije sklopit će ugovore koji vrijede milijune dolara.

Lobaev Arms najavljuje da će njihove snajperske puške DXL-5 kalibra .50 BMG koštati 25 000 dolara po komadu, počevši od veljače 2022. godine. Modifikicija koja može pogađati ciljeve s udaljenosti od 7 kilometara bit će skuplja zato što je jedinstvena u svijetu.

Russia Beyond

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime