Naslovnica Novo SpaceX više ne može plaćati internet usluge Ukrajini

SpaceX više ne može plaćati internet usluge Ukrajini

SpaceX više ne može plaćati internet usluge Ukrajini

Otkako su prošlog proljeća prvi put počeli stizati u Ukrajinu, satelitski internet terminali Starlink koje je napravio SpaceX Elona Muska, bili su vitalni izvor komunikacije za ukrajinsku vojsku.

Satelitski internet terminali omogućili su ukrajinskoj vojsci da se bori i ostane povezana čak iako su mobilne telefonske i internetske mreže u državi uništene zbog ruske agresije.

Do sada je Ukrajini donirano otprilike 20.000 Starlink satelitskih jedinica, a Musk je u petak kazao da je “operacija koštala SpaceX 80 miliona dolara i da će premašiti 100 miliona dolara do kraja godine”.

Dobrotvorni prilozi Muskove kompanije bi mogli biti okončani, jer je SpaceX upozorio Pentagon da bi mogao prestati finansirati uslugu u Ukrajini ako američka vojska ne uplati desetine miliona dolara mjesečno potrebnih kako bi sistem funkcionirao.

Dokumenti do kojih je došao CNN pokazuju da je prošlog mjeseca Muskov SpaceX poslao pismo Pentagonu u kojem kaže da više ne može nastaviti finansirati uslugu Starlink kao što je to radio do sada.

U pismu se takođe traži od Pentagona da preuzme finansiranje dijela sredstava koje plaća ukrajinske vlada za vojnu upotrebu Starlinka, za koji SpaceX tvrdi da bi koštao više od 120 miliona dolara do kraja godine, a mogao bi koštati blizu 400 miliona dolara u narednih 12 mjeseci.

“Nismo u poziciji da dalje doniramo terminale Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neodređeno vreme”, napisao je direktor prodaje SpaceX-a u zahtjevu upućenom Pentagonu.

Ranije je Musku direktan zahtjev za dostavu još 8.000 terminala Starlinka, dostavio komandant ukrajinske vojske, general Valerii Zaluzhniy.

Iznenadan prekid korištenja servisa u Ukrajini imao bi utjecaj na čitavu liniju fronta budući da je Starlink glavni način na koji jedinice na bojnom polju mogu komunicirati.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime