Naslovnica Novo Sportisti koji ratuju u Ukrajini

Sportisti koji ratuju u Ukrajini

Sportisti koji ratuju u Ukrajini
Sportisti koji ratuju u Ukrajini

Lista sportista koji ratuju u Ukrajini je sve veća, a na ratištima širom ove zemlje nalaze se i brojne prosljavljene svjetske zvijezde.

Svakako, najpopularniji dvojac na ukrajinskom ratištu je legendarni bokserski duo Vladimir i Vitalij Kličko. Slavna ukrajinska braća od starta se nalaze u poprištu rata.Vladimir Kličko se prijavio u rezervni sastav armije, dok je Vitalij Kličko kao gradonačelnik Kijeva od prvog dana uz svoje sugrađane.

Od nogometaša, najslavnije ime je Oleg Lužni. Nekadašnja zvijezda Arsenala odustala je od trenerske karijere kako bi branila Ukrajinu.

Tu je i nogometni trener Jurij Vernidub. Ovaj čovjek je na klupi Šerifa iz Tiraspolja napravio čudo savladavši Real Madrid u Ligi prvaka, a samo nekoliko mjeseci kasnije priključio se ratu.

Neobičnu priču preživio je nogometaš Svjatik Artemenko. Dan prije početka ruske invazije na Ukrajinu vratio se u svoju zemlju i potpisao ugovor za FC Podylla. Kako je rat u Ukrajini krenuo sutradan, dobio je opciju da se vrati u Kanadu gdje je gradio karijeru, ali je to odbio i priključio se ratištu.

Svijet tenisa dao je brojne borce Ukrajini. Na ukrajinskim ratištima su proslavljeni igrači koji su kombinovano osvojili čak 18 ATP titula.

Prvi od njih ratu priključio se Sergij Stahovski, teniser čije su objave obišle svijet. Pozivao je i na ostale prijatelje da se priključe i brojni su ga poslušali kao što je najtrofejniji teniser ikada iz ove zemlje Andrej Medvedev.

Treći u nizu je teniser Aleksandr Dolgopolov. Ovaj igrač se oprostio 2018. godine, a jučer je objavio saopćenje za javnost u kojem je objasnio da je završio kurs pucanja iz vatrenog oružja u Turskoj i priključio se ratu.

Svjetski prvak u teškoj kategoriji Oleksandr Usyk priključio se Teritorijalnoj odbrani Kijeva poručivši da su država i čast mnogo važniji od borbe u ringu.

Još jedan proslavljeni bokser uključen je u odbranu Ukrajine. To je Vasilij Lomačenko koji je posljednji put viđen u odbrani Dnjestra.

Trostruki učesnik olimpijskih igara Dmitro Pidručni jedan je od najpoznatijih biatlonaca u Ukrajini, a posljednjih dana priključio se odbrani države. Postao je popularan kada je izjavio da su sport i politika blisko povezani.

Jedini ukrajinski osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine Žan Belenijuk brani svoju zemlju nedugo nakon što je postao član parlamenta. U pitanju je osvajač zlata u dizanju tegova u kategoriji do 87 kilograma.

Ukrajinski i ruski sportisti ostavili su dubok trag u NHL-u. Jedan od najpoznatijih ukrajinskih hokejaša Dmitri Hristič javio se s ratišta i poručio da Ukrajinci pružaju žestok otpor.

Nažalost, bilo je i smrtnih slučajeva sa sportistima koji su poginuli. Nogometaši Vitali Sapilo (21) i Dmitro Martinenko (25) poginuli su u Ukrajini, kao i poznati biatlonac Jevhen Mališev.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime