Naslovnica Novo Šta Rusima nude kao zamjenu za svjetske gigante hrane

Šta Rusima nude kao zamjenu za svjetske gigante hrane

Šta Rusima nude kao zamjenu za svjetske gigante hrane
Šta Rusima nude kao zamjenu za svjetske gigante hrane

Osim Ukrajine, ruska invazija pogodila je i prosječne ljude u vlastitoj zemlji koji se sve više približavaju tome da imaju samo ono što naprave svojim rukama. Ipak, čini se da ruski zvaničnici nemaju problem s tim jer smatraju da za sve postoji zamjena.

Nakon što su mnogi svjetski giganti među kojima su i Coca-Cola, Starbucks i McDonald’s obustavili svoj rad u Rusiji, ljudi su počeli luđački stvarati zalihe hrane koju će u svojoj zemlji ko zna kada opet imati priliku probati.

No, lokalni političari odlučili su ih “umiriti” skrenuvši im pažnju na domaće proizvode za koje tvrde da su izvrsna alternativa.

Šta Rusima nude kao zamjenu za svjetske gigante hrane

Pa tako, Rusima je ponuđeno da umjesto Coca-Cole piju Tarkhun – gazirano piće zelene boje aromatizirano estragonom te Kvass – mutno-smeđi napitak od raženog hljeba sa niskim udjelom alkohola.

“Zdravije je i ukusnije”, rekao je političar iz Jaroslavlja Dmitrij Petrovski.Aludirajući na “nezdravi” pomfrit iz McDonald’sa, Dmitrij se osvrnuo i kako bi trebao izgledati zdrav obrok.

“Krompir ne bi trebao biti nezdravo pržen već kuhan ili pečen”, rekao je.

Oglasio se i ministar poljoprivrede Ilshat Fazrakjmanov iz regije Baškortostan koji je predložio odlazak u Papa Grill umjesto McDonald’sa.

“Naša mala poduzeća koja proizvode prave od sastojaka lokalnog porijekla sada su traženija. Nećemo imati problema sa preuzimanjem tržišnog udjela koji su ostavile te tvrtke”, rekao je ono s čim se zacijelo već mnogi ne slažu.Jedan od njih je i šef najvećeg ruskog lanca brze hrane Teremok koji tvrdi da bi manja konkurencija mogla umanjiti i kvalitet njegovih proizvoda.

U međuvremenu, Rusi ne prestaju gomilati poslastice iz McDonald’sa, a osim što imaju ogromne zalihe, neki ih prodaju i po internetu i to po cijenama za čak 316 funti, što je oko 740KM.

Ranije ovog mjeseca, jedan 46-godišnjak izjavio je kako se osjeća kao da je ponovo unutar SSSR-a.

“Osjećaj je kao da sam u starom sovjetskom redu za cipele ili kobasice kada smo bili potpuno odsječeni od Zapada. Zar nismo ništa naučili? Išli smo ka Evropi i Americi, ali Putin nas je vratio u našu jadnu prošlost koju smo živjeli prije 30 godina”, rekao je Anatoly koji je po zanimanju svemirski naučnik.

Među posljednjima koji su obustavili poslovanje u Rusiji su Heineken te proizvođač cigareta Imperial Brands iza kojih stoje cigarete JPS i Davidoff. Lista je i dalje u procesu rasta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime