Naslovnica Novo Starbucks napušta rusko tržište nakon 15 godina

Starbucks napušta rusko tržište nakon 15 godina

Starbucks napušta rusko tržište nakon 15 godina
Starbucks napušta rusko tržište nakon 15 godina

Starbucks je danas saopćio da će napustiti rusko tržište nakon skoro 15 godina pošto se lanac kafe pridružio McDonald’su koji je to već ranije uradio.

Starbucks sa sjedištem u Seattleu ima 130 trgovina u Rusiji, kojima upravlja vlasnik licence Alshaya Group, sa skoro 2.000 zaposlenih u zemlji.

Odluka Starbucksa da prekine poslovanje u Rusiji razlikuje se od pristupa koji su zauzele neke druge strane kompanije.

McDonald’s je prošle sedmice saopštio da prodaje svoje restorane u Rusiji lokalnom vlasniku licence Aleksandru Govoru kako bi se rebrendirali pod novim imenom, ali će zadržati svoje robne marke, dok francuski Renault prodaje većinski udio u najvećem ruskom proizvođaču automobila s opcijom otkupa ulog.

Niz drugih zapadnih kompanija, uključujući Imperial Brands i Shell, prekidaju veze sa ruskim tržištem pristaju da prodaju svoju imovinu u zemlji ili da je predaju lokalnim menadžerima.

U martu, Starbucks je zatvorio svoje prodavnice i obustavio sve poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući isporuku svojih proizvoda u zemlju, nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Kompanija, koja je otvorila svoju prvu poslovnicu u Rusiji 2007. godine, rekla je da će nastaviti da podržava svoje zaposlene tamo, uključujući isplatu za 6 mjeseci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime