Naslovnica Vijesti Švedska će se posvetiti problemima s terorizmom: Ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske

Švedska će se posvetiti problemima s terorizmom: Ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske

Švedska će se posvetiti problemima s terorizmom: Ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske
Švedska će se posvetiti problemima s terorizmom: Ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske

Švedska “veoma ozbiljno” shvata zabrinutosti Turske o zahtjevima Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, rekla je jučer švedska premijerka Magdalena Andersson.

Andersson je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da će i Švedska i Finska pružati sigurnosti za region i cijeli NATO, uključujući Tursku

Stoltenberg je u obraćanju kazao da je potrebno posvetiti pažnju sigurnosnim problemima svih NATO saveznika.

Šef NATO-a je također rekao da je Andersson potvrdila spremnost švedske vlade da odgovori na zabrinutosti Turske.

Na pitanje o razgovorima između Švedske, Finske, Turske i NATO-a, Stoltenberg je kazao da ne želi previše govoriti o detaljima.

“Mislim da ne bi bilo od velike pomoći ako uđem u detalje tih razgovora. Oni ukazuju da su Švedska i Finska spremne da se na konkretan način posvete problemima u vezi s terorizmom”, rekao je Stoltenberg.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili “na željenom nivou”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime