Naslovnica Novo Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune zahtjeve Turske

Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune zahtjeve Turske

Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune zahtjeve Turske
Švedska i Finska ne mogu u NATO dok ne ispune zahtjeve Turske

Predstavnici Švedske, Finske i Turske održali su jučer sastanak u Ankari tokom kojeg se razgovaralo o ulasku skandinavskih zemalja u NATO i zahtjevima kojima je Turska uslovila njihov NATO put.

Nakon sastanka koji je trajao pet sati, glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin je naglasio kako su turski zvaničnici tokom sastanka jasno stavili do znanja da Švedska i Finska ne mogu napredovati prema NATO-u dok se ne riješe sigurnosni problemi koji se tiču i Turske, a koji su vezani za djelovanje kurdskih organizacija kao što je PKK.

“U izvještajima pripremljenim o PKK, ali i YPG objasnili smo da je ta organizacija počinila ratne zločine. Izjavili smo da ako se na zabrinutost za sigurnost Turske ne odgovori konkretnim koracima, proces neće napredovati. Delagacije Švedske i Finske će razgovarati o našim zahtjevima sa svojim liderima nakon čega ćemo dobiti odgovor”, rekao je Kalin.

Također, Kalin je naglasio kako Turske očekuje pravilnu primjenu principa i procedura o prijemu u članstvo NATO-a, a koje su usvojene na samitu 1999. godine.

“Ankara je posljednjih 10 godina podnosila zahtjeve za izručenjem pripadnika kurdskih organizacija Švedskoj i Finskoj. Sigurnosne brige članica NATO-a treba rješavati na pravedan način”, poručio je Kalin.

Glasnogovornik turskog predsjednika je između ostalog rekao i kako se članstvo Švedske i Finske u NATO-u poklapa s važnom prekretnicom.

“Turska ima veoma ozbiljnu ulogu u principima NATO-a u njegovoj historiji dugoj 70 godina. NATO je sigurnosni savez, zemlje koje će postati članice treba da se pozabave i sa sigurnosnim pitanjima. Zbog toga je osnovno pitanje ovog saveza da se jednako i pravedno odgovori na sigurnosne brige članica. Turska je dala vrlo ozbiljan doprinos ovom savezu. Očekujemo da se poduzmu konkretni koraci u tom smjeru”, zaključio je Ibrahim Kalin.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime