Naslovnica Novo Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

0
Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu
Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

Tri broda s ukupno 58.041 tonu kukuruza dobili su dozvolu da napuste ukrajinske luke u petak u sklopu sporazuma o deblokadi izvoza žitarica, nakon što je je ruska ofanziva primorala Ukrajinu da ustupi teritoriju na istoku zemlje.

Prvi brod koji je prevozio ukrajinsko žito, a kojem je dozvoljeno da napusti luku prvi put od početka rata, isplovio je u ponedjeljak iz Odese za Liban, u skladu sa sporazumom o sigurnom prolazu uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji okuplja rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a, saopštio je da će dva broda u petak krenuti iz Černomorska i jedan iz Odese.

“Procjenjuje se da će tri broda isploviti ujutro iz svojih luka”, navodi se.

Iz Černomorska, Polarnet bi krenuo za Karasu u Turskoj sa 12.000 metričkih tona kukuruza, a Rojen bi odvezao 13.041 tonu kukuruza u Teesport u Veliku Britaniju.

Iz Odese, Navistar treba odvesti 33.000 tona kukuruza u Ringaskiddy u Irskoj.

Očekuje se da će turski brod Osprey S koji plovi pod zastavom Liberije, stići u ukrajinsku luku Černomorsk u petak, saopštila je regionalna uprava Odese. Bio bi to prvi brod koji je stigao u ukrajinsku luku od početka rata.

Od četvrtka popodne, Osprey S bio je usidren u Mramornom moru, oko kilometar od azijske obale Istanbula, zajedno s drugim brodovima koji su čekali da pređu Bosfor u Crno more, izvjestio je Reutersov reporter.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je trupe u Ukrajinu 24. februara, što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. Zbog toga je nastala globalna energetska i prehrambena kriza jer Ukrajina i Rusija proizvode oko jednu trećinu globalne pšenice, a Rusija je glavni snabdijevač Evrope energijom.

Nakon petomjesečnih borbi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ove sedmice opisao pritisak na njegove oružane snage u istočnoj regiji Donbasa kao “pakao”, dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg poručio da Rusija ne smije pobijediti.

Prethodni članakPelosi: Putovanje u Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu
Naredni članakNjemačka od oktobra uvodi taksu za potrošače gasa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime