Naslovnica Novo Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu
Tri broda sa 58 hiljada tona žita spremna da napuste Ukrajinu

Tri broda s ukupno 58.041 tonu kukuruza dobili su dozvolu da napuste ukrajinske luke u petak u sklopu sporazuma o deblokadi izvoza žitarica, nakon što je je ruska ofanziva primorala Ukrajinu da ustupi teritoriju na istoku zemlje.

Prvi brod koji je prevozio ukrajinsko žito, a kojem je dozvoljeno da napusti luku prvi put od početka rata, isplovio je u ponedjeljak iz Odese za Liban, u skladu sa sporazumom o sigurnom prolazu uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji okuplja rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a, saopštio je da će dva broda u petak krenuti iz Černomorska i jedan iz Odese.

“Procjenjuje se da će tri broda isploviti ujutro iz svojih luka”, navodi se.

Iz Černomorska, Polarnet bi krenuo za Karasu u Turskoj sa 12.000 metričkih tona kukuruza, a Rojen bi odvezao 13.041 tonu kukuruza u Teesport u Veliku Britaniju.

Iz Odese, Navistar treba odvesti 33.000 tona kukuruza u Ringaskiddy u Irskoj.

Očekuje se da će turski brod Osprey S koji plovi pod zastavom Liberije, stići u ukrajinsku luku Černomorsk u petak, saopštila je regionalna uprava Odese. Bio bi to prvi brod koji je stigao u ukrajinsku luku od početka rata.

Od četvrtka popodne, Osprey S bio je usidren u Mramornom moru, oko kilometar od azijske obale Istanbula, zajedno s drugim brodovima koji su čekali da pređu Bosfor u Crno more, izvjestio je Reutersov reporter.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je trupe u Ukrajinu 24. februara, što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. Zbog toga je nastala globalna energetska i prehrambena kriza jer Ukrajina i Rusija proizvode oko jednu trećinu globalne pšenice, a Rusija je glavni snabdijevač Evrope energijom.

Nakon petomjesečnih borbi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ove sedmice opisao pritisak na njegove oružane snage u istočnoj regiji Donbasa kao “pakao”, dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg poručio da Rusija ne smije pobijediti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime