Naslovnica Novo Turska postavila tri uslova Finskoj i Švedskoj za odobrenje njihovog prijema u...

Turska postavila tri uslova Finskoj i Švedskoj za odobrenje njihovog prijema u NATO

Turska postavila tri uslova Finskoj i Švedskoj za odobrenje njihovog prijema u NATO
Turska postavila tri uslova Finskoj i Švedskoj za odobrenje njihovog prijema u NATO

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je danas da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke grupe u svojim zemljama, pružiti jasne sigurnosne garancije i ukinuti zabranu izvoza Turskoj dok traže članstvo u NATO-u.

Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi nastojali riješiti zabrinutost Turske.

Dodao je da Turska nikome ne prijeti niti traži “polugu”, već posebno govori o podršci Švedske kurdskoj militantnoj grupi PKK, koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom grupom.

Finska je danas potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će Švedska slijediti njihov primjer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, zabrinutost Turske može predstavljati prepreku, jer svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

“Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosne garancije. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije,” rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu. Dodao je da se moraju okončati švedske i finske zabrane izvoza dijela robe iz njihovog sektora odbrane u Tursku.

“Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo da iskoristimo svoje interese”, rekao je on.

“Ovo nije ni populizam. Jasno je da se radi o podršci dvije potencijalne države članice terorizmu, i naša čvrsta zapažanja o tome, to je ono što smo podijelili.”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO-u i nordijske zemlje kada je rekao da Turska ne može podržati planove proširenja s obzirom da su Finska i Švedska “dom za mnoge terorističke organizacije”, ali je njegov glasnogovornik rekao da Turska nije zatvorila vrata.

Cavusoglu je ponovio da se Turska, koja je ušla u NATO prije 70 godina, ne protivi njenoj politici otvorenih vrata.

On je rekao da su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali sugestije za ublažavanje legitimnih zabrinutosti Ankare, koje će Turska razmotriti. Rekao je da im je pružio dokaz da teroristi žive u njihovim državama.

Cavusoglu je ponovo istakao da Švedska ne poštuje stav Turske i rekao da su se tokom vikenda u Stockholmu održavali sastanci terorista PKK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime