Naslovnica Novo U Afganistanu ubijen vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri

U Afganistanu ubijen vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri

U Afganistanu ubijen vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri
U Afganistanu ubijen vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri

Američki zvaničnici kažu da vjeruju da je vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri ubijen u napadu dronom CIA-e u Afganistanu tokom vikenda.

Američki zvaničnici rekli su ovo Reutersu danas, nazvavši ovo najvećim udarcem za militantnu grupu otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Američki predsjednik Joe Biden iznijet će danas primjedbe o onome što Bijela kuća opisuje kao “uspješnu protivterorističku operaciju”.

Visoki američki zvaničnik rekao je Reutersu da su SAD tokom vikenda izvele uspješnu operaciju protiv “značajne mete Al Kaide” u Afganistanu. U operaciji nije bilo civilnih žrtava, dodao je zvaničnik.

Zvaničnici su potvrdili da je Centralna obavještajna agencija (CIA) izvela napad dronom u Afganistanu.

Zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je napad izveden u nedjelju u Kabulu. Nisu iznijeli detalje o meti niti da li ima žrtava.

Al-Zawahri je bio vođa Al-Kaide zajedno sa Osamom bin Ladenom, ubijenim u američkoj operaciji u Pakistanu 2011. godine, a nakon bin Ladenovog ubistva preuzeo je vodstvo ove terorističke mreže, koja je, između ostalog, odgovorna za napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. septembra 2001. u New Yorku.

Zawahiri, egipatski doktor i hirurg, pomogao je u koordinaciji napada 11. septembra 2001. u kojima su četiri civilna aviona oteta i udarena u tornjeve bliznakinje Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, Pentagon u blizini Washingtona i polje u Pensilvaniji, ubivši skoro 3.000 ljudi.

Njegova smrt u napadu dronom CIA-e postavlja pitanje da li su mu talibani dali utočište nakon njihovog preuzimanja Kabula u augustu 2021., dok su posljednje trupe predvođene SAD-om napuštale Afganistan nakon 20 godina rata.

U saopćenju, glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid potvrdio je da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazvavši ga kršenjem “međunarodnih principa”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime