Naslovnica Ekonomija U Hrvatskoj ugroženo deset hiljada radnih mjesta

U Hrvatskoj ugroženo deset hiljada radnih mjesta

0
Hrvatskoj
Hrvatskoj

Iako se euro uvodi u Hrvatsku od početka iduće godine, već ove godine trgovci će morati istaknuti dvojne cijene, one u kunama i eurima.

Prelazak na novu, evropsku valutu označit će kraj djelatnosti mjenjačnica, čiji su se vlasnici već pripremili, a mnogi i preorijentirali na novu djelatnost.

Walter Kapov, koji u Puli vodi dvije mjenjačnice No1, kaže da je čak 90% mjenjačkog posla vezan uz euro, piše “Glas Istre”.

– Nemamo drugog nego zatvoriti, što se tiče našeg poslovnog usmjerenja. Zatvaramo, to je definitivno kraj priče. Imali smo mjenjačnice po cijeloj Istri: u Poreču, Umagu, Labinu, Pazinu i sve smo ih pozatvarali. Pripremili smo se na vrijeme, kaže Kapov, koji u pulskim mjenjačnicama zapošljava šestoro ljudi. Što će biti s njima i planira li preorijentirati djelatnost?

– Prenamjena je moguća. Imamo raznorazne opcije, širi spektar djelatnosti, od cvjećarnice nadalje, nismo vezani samo za ovaj posao. Radnici koji žele ostati će sigurno dobiti posao, ali u nekoj drugoj djelatnosti, veli Kapov te procjenjuje da u Puli sigurno posluje desetak mjenjačnica. Kaže da opstanak bez eura nije moguć jer na sve druge valute otpada manje od deset posto posla, a to ne bi bilo dovoljni ni za pokrivanje najma poslovnog prostora, a kamoli plaća – kazao je Kapov.

I vlasnici drugih mjenjačnica su zabrinuti zbog nadolazeće situacije. Do sada su, kako su naveli, radili cijelu godinu i dobro poslovali.

Ester Jurinović iz Udruženja obrtnika Pule je rekao da je u ovoj asocijaciji 19 obrtnika koji imaju upisanu djelatnost mjenjačnica. Međutim, kako ističe, svi oni uz tu djelatnost imaju registriranu i neku drugu, koja je uglavnom turistička, neka trgovina ili agencija.

– Ne mogu reći da se svi oni doista i bave mjenjačkim poslom, po poslovnim prostorima vidim da se većina time i ne bavi. U svakom slučaju, neće im se isplatiti jer su na euru bazirali glavni dio posla. Morat će se orijentirati na nešto drugo – rekao je Jurinović.

Inače, u Hrvatskoj postoji oko tri hiljade mjenjačnica u kojima radi oko deset hiljada radnika.

– Činjenica je da će se broj mjenjačnica smanjiti za 80, 90%. Dosta ljudi će ostati bez posla jer se puno malih obrtnika bavi isključivo tim poslovima – rekao je ranije Gabor Soregi, predsjednik Udruženja hrvatskih mjenjača i vlasnik mjenjačnice, piše “Glas Istre”.

Prethodni članakZa BMW E30 iz 1990. godine se u Njemačkoj traži i 36.000 eura
Naredni članakBill Gates: Rizik od koronavirusa drastično je smanjen

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime