Naslovnica Vijesti Ukrajina i Rusija razmjenile više od 280 zarobljenika

Ukrajina i Rusija razmjenile više od 280 zarobljenika

Ukrajina i Rusija razmjenile više od 280 zarobljenika
Ukrajina i Rusija razmjenile više od 280 zarobljenika

Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, poznata i kao HUR, objavila je da su 144 ukrajinska vojnika oslobođena u sklopu razmjene zarobljenih vojnika.

Ukrajina je oslobodila isti broj ruskih vojnika objavio je na Telegram kanalu Denis Pušilin, šef proruske separatističke vlade u ukrajinskoj regiji Donjeck.

U saopćenju objavljenom na Facebook stranici HUR-a navodi se da će većina oslobođenih Ukrajinaca dobiti “odgovarajuću hitnu medicinsku i psihološku pomoć” zbog ozljeda koje su uključivale rane od vatre i gelera, ozljede od eksplozija, opekotine i prijelome i amputirane udove. Pušilin je rekao da je većina puštenih ruskih vojnika također ozlijeđena i da im je potrebna “hitna kvalificirana medicinska pomoć”.

Od oslobođenih Ukrajinaca, 95 ih je zarobljeno nakon odbrane čeličane Azovstal u Mariupolju, uključujući 47 vojnika iz bataljona Azov. Neki ruski političari oštro su se protivili svakoj razmjeni zarobljenika u kojoj su bili uključeni pripadnici bataljona Azov i umjesto toga pozivali su na njihovo pogubljenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je “važnu” razmjenu zarobljenika u obraćanju u srijedu navečer, hvaleći svoje vojne obavještajne snage, pružajući dodatne detalje o vojnicima koji su pušteni.

“144 ukrajinska ratnika vraćena su kući iz ruskog zarobljeništva. 59 vojnika Nacionalne garde, 30 – mornarice; 28 – vojske, 17 graničara, 9 vojnika teritorijalne obrane, 1 policajac”, rekao je Zelenski.

Zelenski je iznio i podatke da najstariji oslobođeni vojnik ima 65 godina, a najmlađi 19.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime