Naslovnica Novo Ukrajina čini sve da spasi preostale vojnike iz Azovstala, Rusi ih žele...

Ukrajina čini sve da spasi preostale vojnike iz Azovstala, Rusi ih žele ispitati

Ukrajina čini sve da spasi preostale vojnike iz Azovstala, Rusi ih žele ispitati
Ukrajina čini sve da spasi preostale vojnike iz Azovstala, Rusi ih žele ispitati

Ukrajina čini “sve moguće i nemoguće” kako bi spasila preostale borce zarobljene u željezati Azovstal u Mariupolju, rekla je visoka dužnosnica, prenosi BBC.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još u tvornici, ali je naglasila da je to “osjetljiva informacija”.

U ponedjeljak su 264 borca – mnogi teško ranjeni – evakuirana u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija. U utorak je viđeno još sedam autobusa kako napuštaju mjesto, navodi Reuters.

Dodaje se da je konvoj kasnije stigao u Olenivku, selo koje drže proruski pobunjenici u istočnoj regiji Donbasa.

Ruski tužitelji rekli su da će ispitati sve ukrajinske vojnike u sklopu istrage o onome što Moskva opisuje kao “zločine ukrajinskog režima protiv civila Donbasa”.

Ukrajina želi da se njeni vojnici – posljednji branitelji južnog lučkog grada – razmijene za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

Stotine ukrajinskih vojnika – marinaca, Nacionalne garde (uključujući Azov bataljon), granične straže, policije i jedinica teritorijalne obrane – kao i brojni civili s malom djecom bili su skriveni na tom mjestu otkako su ruske trupe opkolile Mariupolj početkom marta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime