Naslovnica Novo Ukrajina usporila rusko napredovanje

Ukrajina usporila rusko napredovanje

Ukrajina usporila rusko napredovanje
Ukrajina usporila rusko napredovanje

Ukrajina je usporila neke od napredovanja Rusije, ali više gradova je pogođeno projektilima, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U međuvremenu, Zelenski je rekao da je spreman prihvatiti neutralni, nenuklearni status kao dio mirovnog sporazuma s Rusijom.Evo najnovijih dešavanja u ratu u Ukrajini:

Ruski udari se nastavljaju: savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoliak rekao je da su gradovi Luck, Harkov, Žitomir i Rivne među lokacijama pogođenim ruskim projektilima u nedjelju. “Svakog dana sve više projektila. Mariupolj pod ‘carpet (tepih op. a.)’ bombardovanjem’”, rekao je on.

“Rusija više nema jezik, humanizam, civilizaciju. Samo projektili, bombe i pokušaji da se Ukrajina zbriše s lica zemlje.” Glasna eksplozija praćena sirenama također se čula u Kijevu rano u ponedjeljak, prenose timovi CNN-a na terenu.

S novom rundom mirovnih pregovora zakazanom za utorak u Istanbulu, Zelenski je u video snimku objavljenom na društvenim mrežama rekao da su mir i obnova normalnog života “očigledni” ciljevi Ukrajine.

“Suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine su van sumnje. Djelotvorne sigurnosne garancije za našu državu su obavezne,” rekao je on. Zelenski je također rekao novinarima u nedjelju da je neutralni, nenuklearni status Ukrajine u obliku “ozbiljnog sporazuma” prihvatljiv kao dio sporazuma s Rusijom, ali bi svaki sporazum morao biti iznesen na referendum.

Američki predsjednik Joe Biden kaže da nije pozivao na promjenu režima: Pokušavajući zaustaviti reakciju na primjedbe iznesene u subotu, američki predsjednik Joe Biden je rekao: “Ne”, odgovarajući na pitanje novinara koji ga je pitao da li poziva na promjenu režima. Bajden je ranije rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”. Drugi zvaničnici Bidenove administracije pokušali su da se vrate i razjasne njegov komentar.

Ukrajina obećava “odmah istragu” nakon što se pojavio šestominutni video koji prikazuje ono što izgleda kao ukrajinski vojnici koji pucaju u koljena muškarcima koji su očigledno ruski zarobljenici tokom operacije u regiji Harkov.

Upitan o snimku, viši predsjednički savjetnik, Oleksij Arestovič, rekao je: “Vlada ovo shvata veoma ozbiljno i odmah će biti sprovedena istraga. Mi smo evropska vojska i ne ismijavamo svoje zatvorenike. Ako se ovo ispostavi da budemo stvarni, ovo je apsolutno neprihvatljivo ponašanje”

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da bi Putin mogao tražiti da Ukrajinu podijeli na dva dijela – poput Sjeverne i Južne Koreje. Brig. General Kirilo Budanov rekao je da su ruske operacije oko Kijeva propale i da je sada nemoguće da ruska vojska zbaci ukrajinsku vladu. Putinov rat je sada bio fokusiran na jug i istok zemlje, rekao je on.

“Ruske snage će pokušati da nametnu liniju podjele između neokupiranih i okupiranih regija naše zemlje. U stvari, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini“, rekao je on.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime