Naslovnica Novo Ukrajina zatražila hitni sigurnosni sastanak sa Rusima

Ukrajina zatražila hitni sigurnosni sastanak sa Rusima

Ukrajina zatražila hitni sigurnosni sastanak sa Rusima
Ukrajina zatražila hitni sigurnosni sastanak sa Rusima

Ukrajina je pozvala na sastanak s Rusijom i drugim članovima ključne evropske sigurnosne grupe zbog eskalacije tenzija na njenoj granici, piše BBC.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je Rusija ignorirala zvanične zahtjeve za objašnjenjem gomilanja trupa na granici Ukrajine u posljednjem periodu. Rekao je da je “sljedeći korak” traženje sastanka “o ruskoj transparentnosti”, i to u narednih 48 sati, no iz Rusije se ni tim povodom još uvijek nisu oglasili.

Neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za vojnu akciju, a SAD kažu da bi Moskva mogla početi sa zračnim bombardovanjem “u bilo kojem trenutku”. Ova država je pak negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Više od deset nacija u svijetu, pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje iz ambasade u Kijevu. CBS News je objavio i da se SAD spremaju u narednih 48 sati povući sve svoje osoblje iz glavnog grada Ukrajine.

Tokom jučerašnjeg dana su predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održali višesatni razgovor prilikom čega je ukrajinski lider kritizirao paniku koja se širi te naveo kako do sada nije vidio dokaz o tome da Rusija planira invaziju u narednim danima.

Dan ranije je Biden razgovarao i sa Putinom, no jednosatna telefonska konverzacija nije donijela puno pomaka u dogovorima SAD-a i Rusije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime