Naslovnica Novo Ukrajinci oslobodili skoro 1.200 kvadratnih kilometara

Ukrajinci oslobodili skoro 1.200 kvadratnih kilometara

Ukrajinci oslobodili skoro 1.200 kvadratnih kilometara

Ukrajina je oslobodila skoro 1.200 kvadratnih kilometara teritorije u svojoj južnoj regiji Herson od pokretanja protuofanzive protiv ruskih trupa krajem augusta, saopćili su iz Ministarstva odbrane.

Ukrajina je postigla munjevit uspjeh sa svojom ofanzivom na sjeveroistoku, ali nastojanja da se na jugu eliminiše rusko uporište na zapadnoj obali rijeke Dnjepar je mnogo dugotrajnija i mukotrpnija operacija.

Glasnogovornica ukrajinske komande na jugu Natalia Humeniuk rekla je da Ukrajina napreduje na frontu u Hersonu, ali da je potrebno učiniti mnogo kako bi se osigurala i zadržala novoosvojena područja.

“Nastavlja se rad na konsolidaciji teritorija, njegovom čišćenju i provođenju stabilizacijskih operacija, budući da naselja u koja ulazimo sadrže mnoga “iznenađenja” koja su ostavili okupatori”, istakla je Humeniuk na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.”Dd danas, od početka kontraofanzive u smjeru Hersona oslobođeno je više od 1170 kvadratnih kilometara”, poručila je Humeniuk.

Ukrajinski zvaničnici dugo su govorili o prioritetu oslobođenja Hersonske oblasti, poljoprivrednog područja koje je Moskva zauzela u prvim danima invazije.

Svaki veći teritorijalni gubitak u Hersonu ugrozio bi ruske opskrbne linije prema strateški značajnom poluotoku Krimu, koji je okupiran još od 2014. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime