Naslovnica Novo Ukrajinci se spretno bore za povratak teritorija, Rusija nije postigla nijedan vojni...

Ukrajinci se spretno bore za povratak teritorija, Rusija nije postigla nijedan vojni cilj

Ukrajinci se spretno bore za povratak teritorija, Rusija nije postigla nijedan vojni cilj
Ukrajinci se spretno bore za povratak teritorija, Rusija nije postigla nijedan vojni cilj

Ukrajinska odbrana se vrlo spretno bori da povrati teritorije koje su pod ruskom okupacijom, a napredovanje ruskih trupa u vojnim ciljevima je poprilično usporeno.

Ukrajinske snage posljednjih nekoliko dana pokušavaju povratiti teritorije koje su Rusi zauzeli tokom invazije, rekao je to visoki dužnosnik američke obrane, koji ih je opisao kao “sposobne i voljne” za to.

Ukrajinski kontranapad sjeverno i zapadno od Kijeva postigao je određeni napredak u ugrožavanju ruskih napora da okruže glavni grad.

Ukrajinska odbrana se sjeverno od Kijeva fokusirala na sprečavanje ruskih snaga da opskrbe prednje jedinice. Jedno takvo područje je Makariv, strateški grad 48 kilometara zapadno od Kijeva. Nakon višednevnih borbi, ukrajinske snage ponovo su preuzele kontrolu nad gradom, objavile su ukrajinske oružane snage na Facebooku u utorak. Ako one učvrste svoju kontrolu nad Makarivom, ruskim bi snagama postalo teže osigurati zapadne prilaze Kijevu.

Sjeverno od Kijeva u područjima koja su ruske snage držale gotovo od početka invazije također postoje naznake da Rusi trpe neuspjehe.

Također invaziju na glavni grad ruskoj vojsci otežava i poplava rijeke Irpin s obzirom na to da je rijeka ključna za njihovo napredovanje prema gradu. Ako Rusi ne mogu prijeći Irpin, ne mogu uzeti Kijev sa zapada. Inače, nejasno je kako je brana počela plaviti i jesu li kapije namjerno otvorili Ukrajinci ili je pogođena vojnim udarom.

Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da se Ukrajinci bore za povratak južnog grada Hersona, kao i da potiskuju ruske snage sa sjeveroistoka Mikolajiva, prisiljavajući ih da se prebace južno od grada. Dužnosnik je upozorio da SAD ne mogu reći jesu li ovi potezi dio “većeg operativnog plana” Ukrajinaca ili ne, ali je ukrajinsku obranu nazvao “spretnom”.

Ruski dužnosnik je kazao da u Ukrajini još uvijek nije postignut nijedan vojni cilj. Američki zvaničnici također tvrde da se ruske trupe suočavaju s problemima na više frontova.

Ukrajinska odbrana pomrsila je konce Putinu koji na kraju nije uspio bez muke osvojiti ni one gradove koji su blizu ruske granice poput Mariupolja, Sumyja i Hersona.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime