Naslovnica Novo Uragan Ian na Floridi: Ovo je najveća oluja koju smo ikada vidjeli

Uragan Ian na Floridi: Ovo je najveća oluja koju smo ikada vidjeli

Uragan Ian na Floridi: Ovo je najveća oluja koju smo ikada vidjeli
Uragan Ian na Floridi: Ovo je najveća oluja koju smo ikada vidjeli

Uragan Ian koji je pogodio sinoć područje Floride, izazvao je veliku štetu, a prema posljednjim informacijama obali se približio kao uragan kategorije 4 s vjetrovima do 241 km/h.

Prema onome što se može vidjeti iz izvještaja američkih medija, uragan je prilikom prilaska obali Floride dizao krovove kuće, automobile, a brojni domovi su u potpunosti uništeni.


Osim stambenih objekata, šteta je zabilježena i u bolnici u Port Charlotteu.

“Za nas, koliko god ovo sve strašno izgledalo i koliko god smo iscrpljeni, najvažnije je da naši pacijenti budu dobro i da niko ne umre. To je ono što je važno”, rekla je doktorica u ovoj bolnici Birgit Bodine.

Povodom oluje oglasio se i guverner Floride.”Uragan Ian je najveća oluja koju je jugozapad Sjedinjenih Američkih Država ikada vidio. To sa sobom donosi mnogo opasnosti u pozadini. Govorili smo ljudima da budu oprezni kada oluja prođe”, rekao je guverner Floride Ron DeSantis.


Nakon što je pogodio obalu, uragan se nastavio kretati ka unutrašnjosti te je u roku od šest sati oslabio na kategoriju 2, a meteorolozi su naveli kako će tokom dana oluja dodatno gubiti snagu.”Predviđa se da će se uragan kretati dalje sjeveroistočno te da će stići na obale Atlantskog okeana u četvrtak poslijepodne”, navode američki mediji.

Za sada, lokalne vlasti se još uvijek nisu oglasile s podacima o punom obimu štete nakon uragana. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije bilo smrtnih slučajeva, uragan Ian je na Kubi usmrtio dvije osobe.”Molite se za ljude. Postoje neke oluje koje zaista ostavljaju neizbrisiv utjecaj. Ovo se može smatrati jednom od onih historijskih oluja koja će oblikovati zajednicu na Floridi i imati dubok utjecaj na našu državu”, rekao je DeSantis.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime