Naslovnica Nauka & Tehnologija Vještačka inteligencija nije prijetnja po državnu birokratiju

Vještačka inteligencija nije prijetnja po državnu birokratiju

Vještačka inteligencija nije prijetnja po državnu birokratiju
Vještačka inteligencija nije prijetnja po državnu birokratiju

Razmatrajući upotrebu vještačke inteligencije u javnoj upravi i rizike u njenoj upotrebi, najviši administrativni sud u Francuskoj Conseil d’Etat je konstatirao da vještačka inteligencija nije prijetnja po državnu administraciju, odnosno po cijelo čovječanstvo.

Sud je razmatrao ovo pitanje na inicijativu bivšeg francuskog premijera Jeana Castexa. Odluka suda je prošle sedmice saopćena, a ona je suprotna onome što se naziva mitom o singularnosti, tj. da tehnologija nadmudruje i kontrolira čovječanstvo.

Vlada je pozvana da se suprotstavi ono što je ocijenjeno kao mitom, konstatirajući da je razmišljanje o vještačkoj inteligenciji “često žrtva parazitske, pretjerane koncentracije na opću vještačku inteligenciju”.

Članovi spomenutog suda su na konferenciji za novinare upitani zašto su odbacili egzistencijalne rizike po ljude. Na ovo pitanje je odgovorio državni savjetnik Alexandre Lallet.

“Nismo u tački razvoja kada strojevi preuzimaju kontrolu i primoravaju ljude da im služe, kao u nekim američkim filmskim hitovima ili djelima naučne fantastike. Donošenje odluka je uvijek na ljudima”, izjavio je.

Prema riječima još jedno državnog savjetnika Thierryja Tuota, postoje dva načina razmišljanja – jedan je onaj iz američke naučne fantastike, koji sve više dominira, i drugi je onaj koji se odnosi na stvarnu upotrebu vještačke inteligencije.

Smatra da je potrebnije, urgentnije razmišljati o tome kako se vještačka inteligencija upotrebljava u razvoju oružja. Međutim, jedan od evropskih istraživača vještačke inteligencije, koji je želio ostati anoniman, smatra da se ne smiju potcijeniti rizici od vještačke inteligencije, piše vanjskopolitički list Politico.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime