Naslovnica Vijesti Vrtoglave cijene stanova sprečavaju mlade da kupuju nekretnine u centralnoj Evropi

Vrtoglave cijene stanova sprečavaju mlade da kupuju nekretnine u centralnoj Evropi

0
Vrtoglave cijene stanova sprečavaju mlade da kupuju nekretnine u centralnoj Evropi
Vrtoglave cijene stanova sprečavaju mlade da kupuju nekretnine u centralnoj Evropi

Meera Sankar znala je da je vrijeme da odustane od svog sna o kupovini stana u Pragu kada je otišla da pogleda stan koji je jedva bio dovoljno velik za jednu osobu, a bio je preskup.

Iskustvo ove 31-godišnjakinje uobičajeno je u Pragu i drugim gradovima centralne Evrope gdje su visoke cijene, zbog velike potražnje, učinile kupovinu stana van dosega za mnoge potencijalne kupce koji nekretninu kupuju prvi put. Kako centralne banke u regionu sada povećavaju stope zaduživanja, problem se pogoršava.

“Odlučila sam da iznajmim stan ​​kada sam vidjela u oglasima stan od 60 kvadratnih metara, ali sam stan je bio samo 20 metara kvadratnih, a ostalo je bila bašta”, rekla je Sankar, producentica specijalnih efekata u filmskoj industriji, o stanu čija je cijena četiri miliona kruna, odnosno 189.081 dolara.

“Bilo je jedva dovoljno mjesta za jednu osobu i nekoliko komada namještaja. Provela sam dvije godine aktivno tražeći nešto, ali je preskupo, a cijene se ne spuštaju”, kazala je ona.

Dosta toga se piše o previsokim cijenama stanova u zapadnoevropskim gradovima kao što su London, Pariz ili Hamburg. Ali upravo je u centralnoj i istočnoj Evropi razlika između cijena i lokalnih plata – koje su u prosjeku znatno ispod onih na zapadu – najveća.

Češka je rangirana kao najnepristupačnije stambeno tržište u Evropi sa prosječnih 12,2 bruto godišnje plate potrebnih za kupovinu stana od 70 kvadratnih metara, prema Deloitteovom istraživanju dostupnosti stanova objavljenom 2021.

Poređenja radi, za kupovinu nekretnine u Njemačkoj potrebno je šest prosječnih plata i 5,1 u Norveškoj. Cijene stanova u Češkoj također su porasle za 22 posto na godišnjem nivou u trećem kvartalu 2021. godine, što je najbrži rast u Evropskoj uniji drugi kvartal zaredom, prema podacima Eurostata.

Prethodni članakKuba obilježava šest decenija pod američkim sankcijama, kraj agonije se ne nazire
Naredni članakCity slavio i povećao prednost nad Liverpoolom, Coutinho briljirao u remiju Ville i Leedsa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime