Naslovnica Vijesti Svijet Web stranica ‘Porezni doušnik’ izazvala snažne reakcije javnosti u Njemačkoj

Web stranica ‘Porezni doušnik’ izazvala snažne reakcije javnosti u Njemačkoj

porezni doušnik

Tek predstavljeni internetski portal za prijavu utaje poreza u Njemačkoj “Porezni doušnik” izazvao je usporedbu s nekadašnjom taktikom špijuniranja ljudi u Istočnoj Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle.

Ministar koji je predložio kreiranje stranice pretrpio je vrijeđanja na internetu, uključujući i uvrede na rasnoj/etničkoj osnovi. Inicijativa za suzbijanje utaje poreza, koja je uzburkala predizbornu političku debatu u Njemačkoj, također je pokrenula bujicu uvreda protiv ministra Danyala Bayaza.

Bayaz, ministar financija njemačke jugozapadne pokrajine Baden-Württemberg iz stranke Zelenih, predstavio je ovaj tjedan novu web stranicu. Ova stranica omogućava ljudima da šalju anonimne dojave poreznim vlastima o slučajevima utaje poreza.

Međutim, prijedlog je naišao na snažno protivljenje političkih suparnika stranke Zelenih, uključujući tu i konzervativne kršćanske demokrate (CDU) kancelarke Angele Merkel i Slobodne demokrate (FDP). Kritičari tvrde da je sve to otišlo predaleko i da će “potaknuti obične građane da špijuniraju jedni druge.”

Tabloid Bild čak je optužio Bayaza da je stvorio ‘Porezni Stasi’, pozivajući se na istočnonjemačku tajnu policiju koja je bila poznata po tome što je prijatelje i susjede koristila u takve svrhe i prisiljavala ih da špijuniraju jedni druge.

Čelnik CDU-a u Hamburgu Christoph Ploss nazvao je portal “državnim poticajem ka stvaranju mentaliteta poreznih doušnika”. Lider FDP-a Christian Lindner rekao je nešto slično. – Ono što nam ne treba je da država potiče ljude da špijuniraju i prijavljuju jedni druge – naveo je on.  U međuvremenu, jedan od lidera stranke Zelenih Robert Habeck rekao je da poređenja sa Stasijem predstavljaju banaliziranje “diktature koja je bila na snazi za vrijeme DDR-a (Istočna Njemačka)”.

Osim što je njegova inicijativa napadnuta na političkoj sceni, ministar je izašao u javnost i zbog napada na njega osobno na društvenim mrežama. Neke od uvreda usmjerenih protiv Bayaza – člana ekološke partije Zelenih Green koji je preuzeo dužnost u svibnju ove godine – bile su isključivo na etničkoj osnovi, navodeći njegovo tursko porijeklo.

Procjenjuje se da Njemačka svake godine gubi 50 milijardi eura zbog utaje poreza, a najavljeni portal dobio je punu podršku antikorupcijske organizacije Transparency International.

Večernji list

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime