Naslovnica Koronavirus WHO: Afrika izlazi iz pandemije koronavirusa

WHO: Afrika izlazi iz pandemije koronavirusa

0
WHO: Afrika izlazi iz pandemije koronavirusa
WHO: Afrika izlazi iz pandemije koronavirusa

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštili su da Afrika izlazi iz pandemije koronavirusa te da se kreće prema fazi u kojoj će moći dugoročno upravljati covidom.

“Pandemija ulazi u drugačiju fazu. Mislimo da se krećemo, posebno jer se povećava broj vakcinisanih, prema onom što bi mogla biti endemija”, izjavila je čelnica WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti.

Smatra da je broj zaraženih na ovom kontinentu sedam puta veći od registrovanog, a da je broj preminulih i do tri puta veći od registrovanog.

Moeti je istakla da je to posljedica problema u vezi s testiranjem, a što se odrazilo kroz zvanično relativno mali broj zaraženih i preminulih. To je bio razlog da se stekne dojam da Afrika nije mnogo pogođena pandemijom.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, do jučer, 10. februara, u ovom dijelu svijeta je registrovano 11 miliona ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom te 250.000 preminulih. No, u WHO-u procjenjuju da je bilo zaraženo 70 miliona osoba te da je preminulo 750.000.

U prilog ovoj procjeni su rezultati više istraživanja koja ukazuju na to da ovi brojevi nisu veći od zvaničnih samo u Africi, već i u ostatku svijeta, piše list Guardian.

Podsjećamo, direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge je nedavno izjavio da je izgledno da je i pred Evropom dug period zatišja kada je riječ o pandemiji koronavirusa.

Prethodni članakŠerijatska policija buldožerima uništila četiri miliona flaša piva
Naredni članakZavršen prijelazni rok u NBA ligi, ovo su najvažniji transferi ove sezone

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime