Naslovnica Novo Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora

Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora

Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora
Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u utorak zakon kojim se pooštravaju kazne za vojnike koji krše svoje dužnosti, u očiglednom nastojanju da se pojača disciplina u redovima vojske usred borbi u Ukrajini.

Skup izmjena i dopuna ruskog Krivičnog zakona koje je brzo usvojila Državna duma uvodi stroge kazne za nepoštovanje naređenja, dezerterstvo ili predaju neprijatelju. Prijedlog zakona sada treba da dobije odobrenje Gornjeg doma, a zatim da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin da bi postao zakon, koraci koji se smatraju formalnošću.

Prema novom zakonu, dezertiranje vojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja bilo bi kažnjivo do 10 godina zatvora, u poređenju sa pet godina prema sadašnjem zakonu.

Oni koji se dobrovoljno predaju neprijatelju čekat će zatvorsku kaznu do 10 godina, a osuđeni za pljačku mogu dobiti i 15 godina zatvora.

Drugim amandmanom uvodi se zatvorska kazna do 10 godina za one koji odbiju ići u borbu ili postupiti po naređenju oficira.

Donošenje novog zakona uslijedilo je nakon medijskih izvještaja u kojima se navodi da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbili da uđu u borbu i pokušali da daju ostavku iz službe.

Za razliku od Ukrajine, koja je sprovela široku mobilizaciju sa ciljem da dostigne aktivnu vojsku od milion boraca, Rusija je nastavila da se oslanja na ograničeni kontingent dobrovoljaca.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime