Naslovnica Novo Zarobljena dva američka dobrovoljca u Ukrajini

Zarobljena dva američka dobrovoljca u Ukrajini

Zarobljena dva američka dobrovoljca u Ukrajini
Zarobljena dva američka dobrovoljca u Ukrajini

Dva američka dobrovoljca u Ukrajini su nestala i strahuje se da su ih Rusi zarobili, rekli su zvaničnici i članovi porodice u srijedu, piše The Guardian.

Alexander Drueke (39) i Andy Tai Ngoc Huynh (27) su američki vojni veterani koji su živjeli u Alabami i otišli u Ukrajinu da pomognu u ratnim naporima. Rođaci su bili u kontaktu s kancelarijama Kongresa tražeći informacije o tome gdje se muškarci nalaze.

Za njih se danima nije čulo, rekli su članovi delegacije državnog kongresa.

Zarobljeni Amerikanci su dodatno zakomplikovali situaciju SAD-a, koje upumpavaju milijarde dolara u Ukrajinu, ali pokušavaju da se izbjegnu direktnu konfrontaciju s Rusijom.

Ako bude potvrđeno, oni će biti prvi Amerikanci koji se bore za Ukrajinu za koje se zna da su zarobljeni od početka rata u februaru.

Druekeova majka se javila ranije ove sedmice, rekla je Terri Sewell, njena lokalna kongresnica.

“Prema njegovoj porodici, Drueke se nije javio nekoliko dana”, rekao je Sewell u izjavi. “Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da pomognemo u njegovom lociranju i pronalaženju odgovora za njegovu porodicu”, dodala je.

Portparol Bijele kuće John Kirby rekao je da ne može potvrditi nestanak dvojice Amerikanaca, ali je rekao, da ako je istina, učinit će sve što mogu da ih bezbjedno vrate kući.

Rekao je da su SAD obeshrabrile Amerikance da putuju u Ukrajinu, koja je pretrpjela skoro četiri mjeseca rata protiv invazijskih ruskih snaga.

“To je ratna zona. To je borba. A ako ste strastveni u podršci Ukrajini, postoji mnogo drugih načina da to učinite koji su sigurniji i jednako efikasni”, rekao je Kirby novinarima.

Telegraph, koji je prvi prijavio njihov nestanak, citirao je neimenovanog borca ​​koji je rekao da su dvojica muškaraca zarobljena nakon što su naletjeli na veće ruske snage tokom bitke 9. juna sjeveroistočno od Harkova. Druekeova majka rekla je da je njen sin rekao porodici da podučava ukrajinske vojnike kako da koriste oružje proizvedeno u SAD.

“Alex je vrlo snažno osjećao da je obučen na način da može pomoći Ukrajincima da budu jaki i potisnu Putina nazad”, rekla je ona za Washington Post, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dva britanska državljana su ubijena u borbama, a još dvojica Britanaca se suočavaju sa smrtnom kaznom nakon što ih je proruski sud zarobio i osudio kao plaćenike. Joe Biden je ranije u srijedu najavio još milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, ali je rekao da američke snage neće direktno angažirati Rusiju, drugu nuklearnu silu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime