Naslovnica Vijesti Zašto iz Bosne i Hercegovine nema podrške za Ukrajinu

Zašto iz Bosne i Hercegovine nema podrške za Ukrajinu

Zašto iz BiH nema podrške za Ukrajinu
Zašto iz BiH nema podrške za Ukrajinu

Sličnosti između BiH i Ukrajine mnogi su isticali u proteklom periodu.

Rat u Ukrajini i invazija Rusije na tu zemlju je na pragu izbijanja. Dok Rusi kažu da samo vježbaju uz ukrajinsku granicu, zvanični Kijev se već sprema za potencijalni napad.

Evropska unija i Amerika Ukrajincima pružaju materijalnu, ali i moralnu podršku dok paralelno odbrojavaju dane za početak ruske invazije. U političkom pogledu za zemlju poput Bosne i Hercegovine teško je očekivati jasno pozicioniranje. Zvanični stav i podrška Ukrajini koja je meta napada vjerovatno se neće dogoditi.S druge strane pojedinci ili određena udruženja iz BiH su već iskazali podršku Rusiji. Ipak, postavlja se pitanje treba li BiH ili makar jedan njen dio šutiti na izvjesnu agresiju na Ukrajinu. Smije li Sarajevo šutiti dok se stotine hiljada ruskih vojnika uvježbava na ukrajinskoj granici i rovari kod susjeda.

Sličnosti između BiH i Ukrajine mnogi su isticali u proteklom periodu. Čak je i najpoznatiji zviždač svijeta Edward Snowden prije nekoliko dana napravio tu usporedbu poručujući kako se sjeća ratnih ožiljaka na ulicama Sarajeva. Snowden naglašava kako je Kijev mnogo veći od Sarajeva i kako je nezamislivo da se i u tom gradu desi sličan scenarij.

Za grad koji je prošao opsadu u datim okolnostima očekivano bi bilo da makar gradsku Vijećnicu osvijetli ukrajinskom zastavom. Ipak, bez obzira na pravednost ili istinu iz BiH će se, izvjesno je, kalkulisati i tražiti kojekakva neutralnost. Inače bi se već čuli makar pojedinačni glasovi političara o podršci Ukrajini.A zašto se to vjerovatno neće desiti? Država neće usuglasiti zajednički stav jer nije ni moguće postići konsenzus. Iako vam to vjerovatno nijedan političar neće reći, u ovoj situaciji će se svi držati po strani, jer računaju da se nije mudro ni pametno zamjeriti sili kakva je Rusija i pogoršati ekonomsku ili bilo koju drugu saradnju.

Takav stav će zastupati jer je u ratnoj igri veliki igrač, koji je usput naš dobavljač plina. U takvim okolnostima će i politika iz BiH privremeno zažmiriti i praviti se nijemi posmatrač u najvećoj evropskoj krizi posljednja dva desetljeća.

A da se može i drugačije odigrati pokazalo je Predsjedništvo BiH još prošle godine. U zamršenom ratu u Jemenu u kojem je aktivno sudjelovala i Saudijska Arabija u napaćenom Jemenu stvorena je jedna od najvećih humanitarnih kriza i katastrofa. Djeca su doslovno izgladnjivana. Nijedna riječ suosjećanja nije otišla ka Jemenu.

Ali zato kada su jemenski pobunjenici dronovima granatirali određene položaje Saudijske Arabije, iz Predsjedništva BiH je stigla osuda i puna podrška sigurnosti i teritorijalnom integritetu Saudijske Arabije. Zašto? Zato što su procijenili da BiH od Jemena nema ni ekonomsku niti neku drugu vrstu koristi. S druge strane Saudijska Arabija je sila koju treba podržati.

Radi se o čistom i proračunatom interesu gdje nema mnogo prostora za empatiju pa i pravdu. I zato, bez obzira na poređenja i sjećanja kako je i Sarajevo nekada, kao danas Kijev ili neki drugi dio Ukrajine napadnut, BiH će to naizvjesnije ignorisati, jer emocije su jedno, a interes drugo, ma koliko to bilo nemoralno.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime