Naslovnica Koronavirus Cijene nafte znatno pale zbog širenja delta soja

Cijene nafte znatno pale zbog širenja delta soja

cijene nafte

NA SVJETSKIM su tržištima cijene nafte prošloga tjedna znatno pale, nakon dva tjedna rasta, uslijed širenja delta varijante koronavirusa, koje je u Aziji već rezultiralo ponovnim ograničenjima putovanja, pa trgovci strahuju da bi to moglo ugroziti oporavak globalne potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula za 6.2 posto, na 70.7 dolara, zabilježivši najveći tjedni gubitak u zadnjih četiri mjeseca.

Istodobno, na američkom tržištu barel je pojeftinio za 7.7 posto, na 68.28 dolara, što je najveći tjedni pad cijene u zadnjih devet mjeseci.

“Takvo cjenovno kretanje sada je zaista u funkciji makro-slike. Delta varijanta virusa zaista pogađa kućanstva i vidimo određenu averziju prema riziku na svim tržištima, ne samo na naftnom”, kaže Howie Lee, ekonomist u singapurskoj banci OCBC.

Američki predsjednik Joe Biden ovih je dana upozorio da će broj zaraženih covidom-19 u SAD-u, koji je već sad na najvišoj razini u šest mjeseci, i dalje rasti zbog brzog širenja delta varijante tog virusa.

Cijene pod pritiskom

U Maleziji i Tajlandu broj zaraženih dnevno premašuje više od 20.000 slučajeva, a Japan je već najavio da namjerava hitno proširiti restrikcije za putovanja u više regija.

Ipak, trgovce naftom najviše brine Kina, drugi po veličini svjetski potrošač nafte, koja je već uvela ograničenja kretanja, među kojima i otkazala letove u 46 gradova, a u 144 najteže pogođene regije ograničila javni transport i taksi prijevoz.

“Trgovci pozorno prate pojačane restrikcije putovanja u Kini, što bi mogao postati ključni cjenovni pokretač u idućim mjesecima”, smatra Jim Ritterbusch, direktor istoimenog investicijskog društva.

Ujedno, cijene nafte bile su pod pritiskom jer je tečaj dolara uzletio prema euru na najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca pod utjecajem boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u, što je poduprlo špekulacije da bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se mislilo. Snažniji tečaj dolara, naime, poskupljuje naftu onima koji raspolažu drugim valutama.

Index.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime