Naslovnica Koronavirus U Srbiji počinje imunizacija trećom dozom vakcine

U Srbiji počinje imunizacija trećom dozom vakcine

imunizacija trećom dozom

Imunizacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa  u Srbiji počinje u utorak, najavila je večeras članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je u Dnevniku RTS-a rekla da su prve grupe za vakcinaciju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

“To su prije svega osobe sa različitim imunodeficijentnim stanjima – osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi, koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji, recimo kod karcinoma različite hemoterapije.

Zatim to su stariji od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, prije svega u gerontološkim centrima. To su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i kategorija putnika u međunarodnom saobraćaju”, navela je Tepavčevićeva.

Ona je za RTS rekla i da treću dozu na lični zahtjev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest mjeseci od primanja druge doze vakcine.

“Ništa nije obavezno, ovo su preporuke prije svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju, bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest mjeseci od druge vakcine”, navela je Tepavčevićeva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime