Naslovnica Koronavirus Izraelska studija pokazala: Pfizer vakcina sve manje štiti od zaraze korona virusom

Izraelska studija pokazala: Pfizer vakcina sve manje štiti od zaraze korona virusom

izraelska studija

Izraelska studija koja je rađena u saradnji sa ministarstvom zdravstva pokazala je kako se zaštita vakcinom Pfizer-BioNTech značajno smanjila u odnosu na zimu i proljeće, mada ona i dalje štiti protiv teških oblika bolesti.

Prema podacima državne zdravstvene statistike, stručnjaci su procijenili da je doza Pfizera krajem juna i početkom jula samo 39 posto štitila od zaraze COVID-19 u poređenju s 95 posto od januara do početka aprila. U oba vremenska razdoblja, Pfizer je bio više od 90 posto učinkovit u sprječavanju teške bolesti.

Izraelski naučnici upozorili su da je nova izraelska studija učinkovitosti Pfizerove vakcine rađena na mnogo manjem broju ispitanika nego prijašnja i kroz kraći vremenski period.

Ran Balicer, voditelj izraelskog Nacionalnog stručnog savjetodavnog vijeća za COVID-19, kazao je kako je izuzetno zahtjevno precizno procijeniti učinkovitost vakcine te da je potrebna daljnja analiza podataka kako bismo shvatili šta se tačno događa, piše The New York Times.

– Mislim da te podatke treba uzeti vrlo oprezno zbog malog broja sudionika – rekao je Eran Segal, biolog s Weizmannovog instituta za nauku.

Ipak, nove procjene izazivaju zabrinutost u Izraelu i drugdje na svijetu te se mnogi brinu da bi vakcina mogla gubiti dio svoje učinkovitosti. Moguće objašnjenje za ovu situaciju je sve veći broj slučajeva zaraznije delta varijante ili slabljenje učinka vakcina nakon nekog vremena.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime