20.5 C
Tuzla
14 Juna 2024
Naslovnica Koronavirus Nevakcinisani vojnici Slovenije žale se na diskriminaciju, ne mogu učestvovati u vojnim...

Nevakcinisani vojnici Slovenije žale se na diskriminaciju, ne mogu učestvovati u vojnim misijama

nevakcinisani vojnici

Slovensko ministarstvo odbrane nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer se nisu vakcinisali protiv COVID-19, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i cilj joj je da se poveća udio vakcinisanih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu vakcinisali iz vlastitog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na vakcinisane kolege.

No, u presudi pravobranitelja se navodi da nevakcinisanost iz vlastitog uvjerenja nije razlog zbog kojeg se neko može diskriminirati, odnosno da vlastito uvjerenje nije “lična značajka” diskriminiranog kao što su spol, boja kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici Slovenije se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobija veća plaća i da dobijaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime