Naslovnica Koronavirus U Beču nove mjere protiv koronavirusa od 15.septembra

U Beču nove mjere protiv koronavirusa od 15.septembra

nove mjere protiv koronavirusa

Austrijska vlada dogovorila je juče, na sastanku sa pokrajinama, nove mjere protiv koronavirusa, koje su povezane sa popunjenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege.

Od 15.septembra, kako je dogovoreno, između ostalih se ponovo uvodi obaveza nošenja maski više zaštite, to jest nivoa FFP2.

Uz to nevakcinisana lica moraće maske FFP2 nositi u svim prodavnicama, to jest ne samo u onima koje prodaju potrepštine za svakodnevni život, namirnice, već i u trgovinama elektronike, konfekcije,…

Ukoliko broj kovid pacijenata na intenzivnoj njezi bude dalje rastao, dogovoreno je, biće uvedena dodatna pooštrenja.

U osnovi koncept, koji su predstavili kancelar Sebastijan Kurc i ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, ima za cilj da se spriječi  popunjavanje odjeljenja za intenzivnu njegu pacijentima oboljelih od kovid19.

Od 10 odsto popunjenosti prelazi se, na primjer, na novo pravilo u vezi maski.

Uz to, što se već primjenjuje u Beču, smanjuje se rok važenja antigenskog testa na samo 24 sata.

Dogovoreno je da nove mjere protiv koronavirusa počnu da se primjenjuju od 15.septembra, kada se očekuje popunjenost intenzivne njege od 10 odsto.

Od tada se uvodi ponovo nošenje maske tipa FFP2 na svim mjestima gde se do sada nosila „obična“ zaštitna maska, a to su bili supermarketi, apoteke, prodavnice namirnica, i slično.

Isto tako preporučuje se građanima da nose maske i u drugim prodavnicama, dok su nevakcinisani u obavezi da nose FFP2 masku u svim prodavnicama.

Tu mjeru, kako je najavljeno, kontrolisaće policija.

Kada popunjenost kapaciteta intenzivne njege dostigne 15 odsto u noćnoj gastronomiji i na većim manifestacijama uvodi se pravilo da se od svih gostiju traži sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovid 19.

Takođe od tog trenutka ukida se priznavanje antigenskih testova za kućnu upotrebu.

Ministarstvo zdravlja očekuje da će početkom oktobra biti dostignut ovaj nivo popunjenosti intenzivnih kapaciteta.

Od popunjenosti kapciteta na intenzivnoj njezi od 20 odsto, što je 400 kreveta, ukida se primjena antigenskih testova.

Od tog trenutka za ulazak u restoran, bioskope i slično biće potreban PCR test za lica koja nisu vakcinisana ili koja nisu preležala koronu.

B92

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime