20.5 C
Tuzla
14 Juna 2024
Naslovnica Koronavirus Pacijenti u Doboju primili pogrešne vakcine, radnica udaljena sa radnog mjesta

Pacijenti u Doboju primili pogrešne vakcine, radnica udaljena sa radnog mjesta

pacijenti u doboju

Pacijenti u Doboju su umjesto vakcine za koronu primili vakcinu protiv sezonskog gripa, zbog greške medicinske radnice.

Radnica Doma zdravlja Doboj prijavljena je da je umjesto vakcine protiv koronavirusa dala vakcinu protiv sezonske gripe, saopćeno je danas iz Policijske uprave Doboj.

U saopćenju se navodi da je radnica greškom umjesto vakcine Sinopharm pacijentu dala tzv. vaksi grip.

– Navedeni događaj je prijavljen našoj Upravi od strane Doma zdravlja Doboj 2. augusta 2021. godine i o svemu je obaviješteno nadležno Okružno javno tužilaštvo Doboj – dodaje se u saopćenju.

JZU Dom zdravlja Doboj također je potvrdio da se desio neželjeni događaj prilikom vakcinacije 31. jula ove godine.

– U subotu, 31. jula, radnica JZU Dom zdravlja Doboj M. P. umjesto vakcine protiv COVID-19 proizvođača Sinopharm za osam sugrađana aplicirala je vakcinu protiv sezonske gripe VAXIGRIP. Po saznanju o neželjenom događaju, proces vakcinacije je zaustavljen, radnica M. P. udaljena je sa radnog mjesta i procesa rada – navedeno je u saopćenju.

Kako se dodaje, vakcinaciju su nastavili drugi radnici ustanove.

– U ponedjeljak, 2. augusta, u 7 sati ujutro, urgentnim dopisom o neželjenom događaju obaviješteni su Institut za javno zdravlje RS-a, Policijska uprava Doboj i Republička uprava za inspekcijske poslove, sektor zdravstvene inspekcije sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera za rješavanje ovog neželjenog događaja – navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, doktori medicine zaposleni u Službi porodične medicine, također su odmah obavijestili sugrađane koji su primili vakcinu protiv sezonske gripe, prilikom čega su upoznati sa dejstvom vakcine protiv sezonske gripe, te da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje niti neke eventualne posljedice.

– O odgovornosti radnice u procesu vakcinacije, po okončanju istražnih radnji, izjasnit će se nadležne institucije, te do okončanja ovog postupka neće biti dodatnih saopćenja za javnost u cilju omogućavanja nesmetanog provođenja istražnih radnji – zaključeno je u saopćenju JZU Dom zdravlja Doboj.

Faktor.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime