Naslovnica Koronavirus Plenković: Besplatna vakcinacija u Hrvatskoj omogućena za sve građane iz BiH

Plenković: Besplatna vakcinacija u Hrvatskoj omogućena za sve građane iz BiH

0
besplatna vakcinacija

U Hrvatskoj omogućena besplatna vakcinacija za sve građane iz BiH.

Višak cjepiva ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u BiH, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbi

Nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se na proces cijepljenja protiv COVID-19 te poručio kako cjepiva ima dovoljno za sve hrvatske građane, ali i za sve državljane BiH koji su mogu besplatno cijepiti u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ustvrdio je kako je prosječna neto plaća u Hrvatskoj sada 7.104 kune (947 eura), ocijenivši kako to je pokazatelj da je Hrvatska premostila COVID-19 krizu bez društvenoga rascjepa, socijalne frakture ili vala stečajeva, a zahvaljujući intervenciji države.

“Cilj nam je povećanom dinamikom cijepljenja smanjiti mogućnost smrtnosti od COVID-19 na najmanju moguću mjeru, što poručuju i znanstvenici”, kazao je Plenković.

Govoreći o uvođenju eura kao nacionalne valute 2023. godine, umjesto postojeće kune, kazao je kako je COVID-19 kriza djelovala suprotno svim nastojanjima te svim kriterijima kojima je Vlada Hrvatske udovoljavala do sada, istaknuvši kako uvođenje euro kao valute neće zbog ove krize postati upitno, i s pozicije smanjenja javnog duga i zadržavanja postojećeg kreditnog rejtinga.

Na pitanje kako potaknuti ljude na cijepljenje, Plenković je naglasio razliku između uvođenja obaveznog cijepljenja i pametnog korištenja Covid potvrda koje imaju opcije preboljenja, cijepljenja i negativnog testa. Upozorio je kako gotovo 95 posto novih slučajeva COVID-19 koji su u Hrvatskoj primljeni na bolničko liječenje nije cijepljeno te kako je to pokazatelj učinka cjepiva. Dodao je kako je država u proteklih mjesec i pol dana omogućila cijepljenje za sve građane bez obzira na dogovor termina ili na zdravstveno osiguranje građana.

„Imamo alate da se zaštitimo, ali se ne štitimo. Ne vidim stvarni razlog da se povjerenje poklanja nekim informacijskim silosima, društvenim mrežama, koji su nepouzdani i neorganizirani, netočni i dezinformiraju ljude, a ne slušamo ove koji su kvalificirani, školovani i imaju dužnosti koje zahtijevaju da govore istinu”, poručio je Plenković.

Naveo je kako je ovogodišnja turistička sezona bolja od prošlogodišnje, koja se također odvijala pod epidemiološkim mjerama, ali još uvijek daleko od razine prije koronakrize, u rekordnoj turističkoj sezoni 2019. godine, kada je Hrvatska zabilježila 108 milijuna noćenja, 20 milijuna turista i 12 milijardi eura prihoda.

Plenković je rekao kako će Hrvatska ove godine dobiti osam milijuna naručenih doza cjepiva te kako će to biti dovoljno za „procijepiti cijelu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ako hoćemo, i to s dvije doze”. Plenković tvrdi da je omogućena besplatna vakcinacija i građanima iz BiH.

“Sad smo u situaciji da je ritam cijepljenja prvom dozom oko pet tisuća doza na dan, za 150 godina nećemo potrošiti to cjepivo, pa ćemo ga zato naručiti za dogodine. Višak cjepiva ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima kojima je sada u Hrvatskoj omogućena besplatna vakcinacija. Ako netko dođe u Makarsku, bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, može se besplatno cijepiti jer imamo dovoljno količina, a štiteći njih, štitimo i sebe. Višak ćemo donirati i drugim zemljama, kao naprimjer Africi”, kazao je Plenković.

Prethodni članakGRADONAČELNICA SARAJEVA PRODAJE “PASSATA” ZA 40.000 KM
Naredni članakCovid potvrda se skoro svugdje uvodi u Francuskoj, izbili protesti u Parizu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime