Naslovnica Koronavirus Počinje vakcinacija djece starije od 12 godina, imunolog Karamehić: To ima smisla

Počinje vakcinacija djece starije od 12 godina, imunolog Karamehić: To ima smisla

vakcinacija djece

Koristiće se vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech koja je odobrena za upotrebu kod djece starije od 12 godina

U bh. entitetu Republika Srpska počinje vakcinacija djece starije od 12 godina. Svi roditelji koji to žele mogu da dovedu djecu na vakcinaciju protiv koronavirusa, javlja BHRT.

“U našem regionalnom centru u Zvorniku, danas je vakcinisan petnaestogodišnjak, među prvima ovog uzrasta sa regije koju pokriva naš centar u Zvorniku”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcinacija se obavlja u domovima zdravlja ili punktovima za vakcinaciju. Koristiće se vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech koja je odobrena za upotrebu kod djece starije od 12 godina. Prethodno je neophodno da nadležni doktor utvrdi da ne postoje kontraindikacije.

– Upravo sada imamo povećan broj zaraženih među mlađom populacijom i to je populacija koja više širi virus, a isto tako su češće bez simptoma, kazala je Nina Rodić-Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcinacija djece starije od 12 godina sprovodi se na osnovu istraživanja koja su pokazala da nema negativnih efekata na njihov dalji razvoj. Prvo su vakcinisana djeca starija od 16 godina, međutim, prag starosti je spušten u brojnim zemljama svijeta.

– Znamo iz iskustva s drugim lijekovima da imamo upozorenja za djecu ispod šest, ispod 12 godina. U načelu, dijete od 12 godina, pogotovo kada uđe u pubertet je vrlo slično odraslom i onda nema značajnih razlika, kaže pedijatar Branislav Lolić.

Iako do sada nisu zabilježene teže komplikacije kod djece zbog koronavirusa, stručnjaci upozoravaju da se zbog mutacije virusa i to može promijeniti. Djeca su, takođe, uglavnom prenosioci zaraze bez simptoma.

– Kod djece COVID-19 teško da može proizvesti neki incident, premda i toga ima. Djeca su ozbiljni vektori prenosioci ovog oboljenja i mislim da vakcina ima smisla. Ja bih to pozdravio, poručuje imunolog Jasenko Karamehić.

Efikasnost i bezbjednost vakcine testirana je kod 44 hiljade osoba starijih od 16 godina. Potom je sprovedena studija na 2.200 djece uzrasta od 12 do 15 godina. Nijedno dijete koje je učestvovalo u studiji i koje je dobilo vakcinu protiv COVID-19 nije se zarazilo virusom. Djeca su praćena dva mjeseca nakon primanja vakcina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime