Naslovnica Koronavirus Slabo teče vakcinacija u Tuzli, slab odziv građana, najviše se traži Pfizer...

Slabo teče vakcinacija u Tuzli, slab odziv građana, najviše se traži Pfizer vakcina

vakcinacija u tuzli

Kada je riječ o najmnogoljudnijem kantonu, prema podacima Kriznog štaba, ukupno je vakcinisano oko 18 posto stanovništva.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je relativno nepovoljna sa trendom daljeg pogoršanja. Iz Kriznog štaba poručuju da je jedan od uzroka i dalje to što vakcinacija u Tuzli i kantonu ima slab odziv, te dodaju kako je sam proces kasno počeo, što bi mogao biti jedan od razloga.

Međutim, ohrabruje činjenica da se mnogi mladi ljudi odazivaju pozivu, a ekipa BHT posjetila je neke od punktova.

Šest mjeseci nakon preležane kovid infekcije, Albina je dobila prvu dozu vakcine. Dvojbe kaže nije bilo,s matrajući da bilo koja vakcina može mnogo pomoći svakom pojedincu.

„Vjerujem kada bi bio veći stepen vakcinisanja da bi pomogli, ne samo zdravstvenom sektoru, nego i ekonomiji, a mislim da nam je ta pomoć u ovom trenutku najbitnija“, kazala je Albina Vicković.

U Domu kulture u Lukavcu gdje se vrši vakcinacija zatekli smo veći broj građana. Iz Doma zdravlja ističu da je odziv dobar i do sada je prvom dozom vakcinisano više od 6.500 građana.“

„Ono što nam predstavlja najveći problem je nedostatak Pfizer vakcina. Da li i koliko je opravdano, građani traže tu vakcinu, međutim dobar je odziv i za AstraZenecu i Sinopharm. To su dva proizvođača koje trenutno imamo“, kaže Dajana Čolić, direktorica Doma zdravlja Lukavac

Direktorica navodi da je, prema posljednjim podacima, 10 novih slučajeva korona virusa u ovoj općini i dodaje da to treba biti dovoljan razlog za veći odziv. Kada je riječ o najmnogoljudnijem kantonu, prema podacima Kriznog štaba, ukupno je vakcinisano oko 18 posto stanovništva.

„Negdje oko 128 tisuća vakcina je stiglo u Tuzlanski kanton. Od toga je aplicirano oko 101 tisuća. Prvom dozom vakcinisano je oko 64 tisuće građana, sa obje doze oko 36 tisuća“, istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Prije samo nekoliko mjeseci pljuštale su kritike na račun vlasti zbog nenabavke vakcina. Danas ih ima sasvim dovoljno, a odziv relativno slab. Stručnjaci pitaju da li smo spremniji kritikovati nego i sami poduzimati mjere?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime