Naslovnica Koronavirus Australija planira ponovno otvaranje kad 70 posto stanovništva bude vakcinisano

Australija planira ponovno otvaranje kad 70 posto stanovništva bude vakcinisano

0
vakcinisano

Australija može nastaviti s planovima ponovnog otvaranja kada bude 70-80 posto stanovnika vakcinisano, rekao je vladin savjetnik za upravljanje pandemijom.

Institut Doherty sa sjedištem u Melbourneu rekao je da se fokus mora premjestiti na ograničavanje broja smrtnih slučajeva i hospitalizacija od COVID-19, sa trenutne strategije nultih slučajeva, kada je najmanje 70 posto stanovništva starijeg od 16 godina potpuno vakcinisano.

Ovaj postotak vakcinisanih olakšat će život s virusom, kao što je slučaj s drugim virusima, poput gripe, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Trenutno je 30 posto odrasle populacije Australije potpuno vakcinisano, dok je 53 posto primilo barem jednu dozu. Premijer Australije Scott Morrison priznao je zabrinutost nekih država zbog izbijanja epidemije u Sydneyu, ali je rekao kako će zatvaranja zemlji nanijeti više štete nego koristi.

“Nije važno radi li se o 30 slučajeva ili 800 slučajeva, zaključci su isti, a to je ono što je rekao Institut Doherty … to možemo učiniti sigurno i moramo to učiniti”, rekao je Morrison.

Prethodni članakJablanički vatrogasci tvrde: Ne pamtimo izazovnije požare
Naredni članakPožari u Kaliforniji šire se ogromnom brzinom, hiljade vatrogasaca na terenu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime